Vorige week was Haerlems Bodem aanwezig bij de exclusieve perslunch van de nieuwste aanwinst op de Lange Veerstraat, midden in het centrum van Haarlem. We hebben het hier over het gloednieuwe restaurant van MasterChef-winnaar Bart van Berkel: Petossi.

Bij binnenkomst werden we veroverd door een geweldig interieur, de Brabantse hartelijkheid van chefkok Bart en een heerlijke cocktail met Nederlandse jenever. Bart probeert namelijk de ingrediënten zo dicht bij huis mogelijk te houden en hier een internationale smaak aan te geven. Normaal krijgen wij het niet voor elkaar om zonder enige stuiptrekkingen jenever te drinken, maar we zijn zeer onder de indruk van deze verrukkelijke cocktail.

Het concept van Petossi

Zoals ik hierboven al zei, bij Petossi wordt er zoveel mogelijk gewerkt met Nederlandse ingrediënten. Petossi heeft dan ook een oer-Hollandse betekenis, een echt Brabantse betekenis, want in Haarlem klinkt ‘petossi’ aardig Italiaans. In Brabant noemen ze boerenkoolstamppot namelijk petossi en Bart vertelde in zijn speech voorafgaand aan de lunch dat hij geen naam wist te bedenken tot hij ineens de petossi van zijn schoonmoeder in de koelkast zette. Geweldig!

Bart van Berkel

Bij Petossi eet je wat de pot schaft. Elke avond is er keuze uit een vast menu dat wisselt op basis van de seizoensgebonden producten. Je kunt variëren tussen een twee- tot zes gangen diner en we kunnen je vertellen, het eten is voortreffelijk en erg verrassend.

Liefde voor eten

Je kunt merken dat chefkok Bart waanzinnig enthousiast is over zijn restaurant en zijn liefde voor koken. Je merkt het in alles: de zorg die hij heeft gestoken in het uiterlijk van zijn restaurant (kijk in het toilet eens omhoog), het gepassioneerde personeel en niet te vergeten de creaties die op je bord verschijnen. De zes gangen die wij kregen zagen er stuk voor stuk fascinerend uit, zo aten we bijvoorbeeld Hollandse scheermes met pijlinktvis, zwarte dashi rijst en yuzu zeeschuim. Ook kregen we wilde eend met jus van drop en appelstroop, bospeen, wortelcrème en stukjes hazelnoot (foodgasm) en genoten wij van het heerlijke dessert Panna cotta van basilicum, aardbeiensorbet, rabarber en gin schuim. Hang je al aan de telefoon om te reserveren?

Petossi | Lange Veerstraat 15 | 2011 DA Haarlem | www.petossi.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here