Als we de geruchten moeten geloven is dit een spectaculaire brand geweest waarbij het vuur de binnenkant van het pand compleet verwoestte. Dit pand werd in 1900 in gebruik genomen door de firma Vroom & Dreesmann. Na deze brand verkochten zij het en werd het ‘met respect voor het pand’ in de jaren 80 gerestaureerd. De begane grond werd in gebruik genomen als restaurant en de bovenliggende verdiepingen verhuurd als kantoorruimte.

Sinds 1999 is het een monumentaal pand en tegenwoordig een culinair hoogstaande locatie.

Wie verteld ons iets over deze brand? Weet iemand hoe deze ontstaan is? 

Laat het ons weten in de comments.

Het goede antwoord op de foto van vorige week is te vinden op facebook.com/haerlemsbodem.

Met dank aan het Noord-Hollands Archief.

1 COMMENT

  1. Ik heb al eens eerder een reactie bij de foto (april 2013) van de vermeende brand in het V&D gebouw aan de Lange Veerstraat geplaatst, maar tot op heden staat er nog steeds een foutieve omschrijving bij de foto. Daarom deze reprise:
    Het brandende pand is het Maranka gebouw en niet het V&D-pand. Het zat ook niet op de hoek van de Lange Veerstraat en de Korte Veerstraat, zoals bovenstaande foto-montage suggereert, maar op de hoek van de Lange Veerstraat en de Anegang. Dit pand is geheel verwoest bij de brand. Van restauratie was dus nooit sprake geweest, er werd een nieuw gebouw opgetrokken. Bij de Maranka brand is ook het tegenoverliggende pand van V&D inwendig verwoest, maar dat was het gebouw op de hoek van de Korte Veerstraat en de Kleine Houtstraat (in de jaren ’20 van de vorige eeuw in gebruik genomen). Ook dit gebouw is, zij het jaren later, afgebroken. Dit was zeker niet gebouw “De Zon”, zoals de foto doet vermoeden. Het enige dat wel klopt in bovenstaand verhaal, is dat de eerste vestiging van V&D in Haarlem op de hoek Lange Veerstraat-Korte Veerstraat was(“De Zon”). Dit gebouw is inderdaad prachtig gerestaureerd, maar nooit beschadigd geweest bij de brand.
    In feite is de bewuste vergelijkingsfoto dus vanuit een onjuist standpunt genomen en is ook het verhaal erbij ver bezijden de waarheid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here