In de afgelopen weken lieten veel Britse jongeren hun stem horen over Brexit. Social media vulde zich met kreten als “Our future is fucked” en “Don’t fuck with my future”. Nu de kopstukken van deze democratische staatsgreep (Boris en Nigel) als ratten het zinkende schip hebben verlaten, blijft er alleen maar meer onzekerheid en chaos over. Hoe nu verder weet niemand precies. De geluiden over een zakelijke emigratie uit het Verenigd Koninkrijk zijn overal te horen.

De Brexit van Haarlem
Vorige week deed de New York Times een onderzoek naar het beste alternatief voor de zakelijke kant van de Brexit. Want een van de vragen die speelt is; waar moeten alle in Londen gevestigde bedrijven met een belang in de EU nu heen? Met andere woorden; nu het Verenigd Koninkrijk over een tijd geen onderdeel meer is van de Europese Unie, gaat de zakelijke wereld op zoek naar een nieuwe financiële hoofdstad. En volgens de New York Times zou dit best wel eens Amsterdam kunnen zijn. De grote broer van Haarlem is aantrekkelijk voor de hippe en snelle zakelijke werknemers. In onze regio is genoeg te beleven op het gebied van uitgaan, cultuur en wonen. Er ligt een mooi vliegveld in de buurt en de meeste Nederlanders spreken misschien wel beter Engels dan de Brexpats zelf.

Volgens het Parool zijn er echter wel enkele kleine kanttekeningen; kantoorruimte is schaars geworden in onze regio en Nederland heeft een ongunstige bonuscultuur. Amsterdam heeft nu een heuse Brexpats-taskforce opgezet om Amsterdam in korte tijd zo gunstig mogelijk te maken en klaar te stomen als beste alternatief voor de Londense zakelijke wereld.

Haarlem Union Jack

Brexpats en Haarlem
Wat nou als het de taskforce lukt om een groot deel van de Brexpats naar Amsterdam en omgeving te krijgen? Een tsunami van hippe, jonge (vermogende) mensen die daar allemaal willen komen wonen en werken. Natuurlijk is dit goed voor de lokale economie, en natuurlijk brengt een exodus van de Londense financiële wereld nieuwe mogelijkheden met zich mee. Alleen “what about us?”. Wat moeten de jonge gezinnen, carrièretijgers, en starters op de woningmarkt? Fijne starterswoningen in Haarlem rond de 200K zijn al schaars. Je moet het voor dit bedrag doen met wat je ervoor krijgt. Een verbouwing zit er dan soms al niet meer in. In het segment van 200 tot 300K is nog ruimte, maar voor hoelang? Ook deze woningen worden door steeds meer hippe jonge Amsterdamse gezinnen en expats gevuld. Wat nu? Er zijn immers weinig Haarlemmers die tot hun dertigste met een douche in de keuken op kamers willen wonen. Dit komt alleen in Amsterdam voor? Echt niet, in Haarlem is het niet minder erg. Waar het Parool in hun artikelen de Brexpats bijna bejubeld en naar binnen wuift, willen wij als Haerlems Bodem toch een klein beetje pas op de plaats maken. Haerlems Bodem onderzocht enige tijd geleden de intocht van jonge Amsterdamse starters (later hierover meer) en merkte in dit onderzoek al een spanningsveld. Brexit zou voor Haarlem mooie kansen kunnen bieden op het gebied van ondernemen, cultuur en uitgaan, maar er zit mogelijk ook een onzekere kant aan. Zeker wanneer jij net carrière aan het maken bent, groter wilt wonen, of starter bent op de woningmarkt.

Een alternatief
Haerlems Bodem zou Haerlems Bodem niet zijn als wij geen klein vervolgonderzoek zouden doen op het artikel van de New York Times. Wij hebben naar alternatieven gezocht en gekeken van Noord naar Zuid en van Oost naar West. Als beste alternatief voor Amsterdam en omgeving komen wij uit op de Euregio Maas en Rijn. De Euregio begint in het Zuiden van Nederland en omvat  onder andere steden als Maastricht en Heerlen, de Duitse stad Aken en de Belgische steden Genk, Luik en Hasselt. Meer Europa kun je bijna niet krijgen, want dit gebied omvat maar liefst drie landen en met Brussel op een steenworp afstand van het Euregio-gebied kun je bijna niet verkeerd zitten.

Naast een vliegveld (Maastricht-Aken Airport) en transnationale en internationale universiteiten en uitstekende geneeskunde is de Nederlandse kant van deze regio uitgeroepen tot beste internationale toeristische bestemming van de wereld. En de allergrootste plus; het is er lekker goedkoop wonen, leven en ondernemen. Dus er blijft genoeg geld over voor een dikke vette bonuscultuur. Haerlems Bodem zegt geen halt toe tot de voorgenomen “Brexodus” maar we zijn wel kritisch. Wij zeggen: “Kijk naar alternatieven en don’t fuck up our future because you fucked up yours!”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here