Michael van Haerlems Bodem reist momenteel over de wereld. Om niet helemaal vervreemd te raken van zijn thuisbasis Haarlem en om iedereen een klein beetje op de hoogte houden onderhoudt hij digitale briefwisseling met Wiebrig.

Sydney 22 mei 2017,

Lieve W,

Ik deed een skydive! Wat een waanzinnige belevenis. Je springt gewoon uit een vliegtuig, tuimelt honderden meters omlaag, vliegt, en hangt, nadat de parachute openklapt als een zwevende adelaar boven moeder aarde. Het is een van de gaafste dingen die ik ooit heb mogen doen. Waanzinnig! Ik ken ook nog tegenslag, maar eerst een vraag van persoonlijke aard: Heb je ooit een verkeersbord gezien waarop staat: ‘We are last fuel stop 256 km’?

Ik zag dit bord toen ik met mijn wagentje de Outback binnen reed. Dit gebied is in al haar schoonheid en onmetelijkheid niet te bevatten. Duizenden kilometers lappen afvalt liggen slingerend als dropveters door de immense ruimte. Kangoeroes sprongen tijdens een ondergaande zon naast mijn vierwieler mee. Ik dacht dat ik droomde. Maar, deze wonderwereld kent ook een keerzijde, gezien de hoeveelheid aangereden dieren. Wezens liggen als zakjes dood aan de kant van de weg; een grenzeloos kerkhof waarin je uren rijdt zonder iemand te treffen. Als je even stilstaat en er komt toch iemand voorbij dan wordt er gestopt om te controleren of alles goed met je gaat; dat zijn de wetten van de Outback.

De zomer is echt aangebroken in Haarlem, toch? Het is zelfs warmer bij jullie dan hier. Ik heb weer drie weekjes gewerkt op een olijvenfarm en twee keer werd ik ’s nachts rillend van de kou wakker. De volgende ochtend ontdekte ik zelfs een laagje ijs op de voorruit. Ik ben inderdaad van plan acht maanden weg te blijven en natuurlijk had ik niet verwacht dat alles een aaneenschakeling van hoogtepunten zou zijn. Maar ik voel simpelweg niet de nood om mijn vrienden en familie op het verdomde sociale media een vertekend beeld van mijn reis te tonen. Is dat gek? Dat ik tegenslag kende blijkt wel uit het feit dat ik in een gevecht met een kangoeroe mijn voortanden verloor. Leuk zo’n bezoek aan de Australische tandarts en ik ben blij weer over straat te kunnen, maar die lui houden er toch een andere andere facturering op na.

Ik kan je met alle eerlijkheid zeggen, meer dan ooit Haarlem te missen. Dit komt vooral omdat de zomer bij jullie aanbreekt en er feitelijk dan geen betere plek ter wereld is om te zijn.

Een ander vraagje: heb je hém gezien tijdens de opening van die nieuwe vleugel van het Tylers? Ja, onze koning! Willem was wereldnieuws omdat hij een piloot blijkt te zijn, onwerkelijk. We kregen het zelfs hier in Australië mee. Ik voelde me helemaal trots. Ik kan je met alle eerlijkheid zeggen, meer dan ooit Haarlem te missen. Dit komt vooral omdat de zomer bij jullie aanbreekt en er feitelijk dan geen betere plek ter wereld is om te zijn. Ook heb ik vernomen dat twee van mijn trouwe Haarlemse vrienden mij komen bezoeken, wat de honger naar mijn stad en alles wat daarmee samenhangt, groter maakt.

Ik denk dat het zo wel even genoeg is.
Ik wacht met smart.
Xm


Haarlem, 22 juni 2017

Lieve M,

Oei, exact een maand geleden las ik jouw brief al. Het is hier inderdaad, zoals je schrijft, al een aantal weken écht lekker weer. Strandfeestjes, park-bqq’s, festivals, rokjes en korte broeken: Haarlem op zijn best. Oftewel, er is teveel afleiding om achter mijn laptop de rust te nemen om jou te schrijven. Bovendien wil iedereen met de frisgroene blaadjes aan de bomen en lentezon in het gezicht foto’s gemaakt hebben. Ik heb het er maar druk mee.

Wiebrig aan het werk

Ik hoop dat je het me vergeeft dat je moest wachten op antwoord. Maar als jouw reis bestaat uit een aaneenschakeling van hoogtepunten (parachutespringen!), dieptepunten (hoe krijg je in godsnaam ruzie met een kangoeroe?) en neutrale punten (klinkt als een heel normaal leven eigenlijk), dan ga ik ervan uit dat je het niet erg zal vinden.

Mensen leven op, stralende gezichten, instant-vakantie-gevoel bij een vrije avond op het strand, iedereen pakt de fiets, files richting zee, meeuwen die baby’s maken en daarmee hele buurten terroriseren.

Het klinkt alsof Australië jou geeft wat je verwacht. Kangaroe’s everywhere, hoge rekeningen en uitgestrekte landschappen. Fijn is dat eigenlijk hè? Verrast worden is leuk, maar op je wenken bediend worden ook. Zo geeft Haarlem ons ook elke zomer weer wat we verwachten. Mensen leven op, stralende gezichten, instant-vakantie-gevoel bij een vrije avond op het strand, iedereen pakt de fiets, files richting zee, meeuwen die baby’s maken en daarmee hele buurten terroriseren.

Onze koning in Haarlem, dat was me wat! Al was ‘ie alweer weg voordat iedereen het door had dat hij onze stad bezocht. Een stiekemerd is het, ja. Jarenlang vliegtuigen besturen zonder dat de passagiers weten dat hun leven in handen is van een royalty. Ik vind het een prachtig verhaal!

Foto: Mick de Jong

Ik wilde eigenlijk nét de planten op mijn balkon water gaan geven, want die hebben het bijzonder zwaar met temperaturen rond de dertig graden, maar dat hoeft niet meer. Haarlem werd namelijk zojuist plotseling verrast door een fikse onweersbui (zo één die rood kleurt op Buienradar) en hagelstenen zo groot als blauwe bessen. Dus dat scheelt mij weer werk. Heb ik ineens tijd over om jou te kunnen schrijven…

Ik kijk uit naar jouw volgende selfie met een lach vól tanden.

Liefs,

W.

PS: Nee, natuurlijk heb ik nog nooit zo’n verkeersbord gezien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here