Aan de Gedempte Oude Gracht zit een nieuwe broodjeszaak. Hoewel… nieuw? Nee, niet helemaal. Voorheen zat hier Koffiehuis De Oude Gracht. Ook dat was een broodjeszaak, maar dan eentje die de laatste jaren niet meer zo goed liep.  Totdat BNN-programma Werk aan de Winkel op de deur klopte en het worstelende koffiehuis metamorfoseerde tot wat het nu is: Broodje van Toen.

Koffiehuis De Oude Gracht was een plek waar bouwvakkers en werklui een broodje kwamen eten. Een plek die door deze werklui ooit drukbezocht werd. Tot een samenloop van omstandigheden door de jaren heen, zoals de renovatie van de Gedempte Oude Gracht, het rookbeleid en de crisis, de werklui weg hield en Koffiehuis De Oude Gracht het van de passanten moest hebben. Maar die passanten liepen door…

De medewerkers van Werk aan de Winkel hadden het goed gezien, toen ze in Haarlem zochten naar winkeliers die ze met het programma uit het slop konden helpen; ‘De Oude Gracht’ heeft hulp nodig. Doodeng vond eigenaresse Ingrid van den Bosch het om mee te doen aan het programma, maar ook heel leuk. En dus waagde ze de sprong.

broodje van toen terras vol_klein                    broodje van toen terras_klein

Het is voor Ingrid nooit een optie geweest om helemaal te stoppen. “Ik ben alleenstaand en moet mezelf onderhouden. Maar door heel zuinig te leven en niet op vakantie te gaan, kon ik het allemaal net redden.” Wel heeft ze haar vaste personeel moeten ontslaan. Nu werkt ze met drie oproepkrachten en heeft ze haar openingstijden verruimd. De zaak is tot 17.00 uur open, want ook na de lunch en later op de middag is het druk. Mensen komen er nu zelfs ook om lekker een wijntje te drinken.

Voor de zaterdag krijgt ze binnenkort versterking, zodat ze ook af en toe een zaterdag vrij kan zijn. Nu de zaak zo goed loopt en de hulptroepen zijn uitgebreid, heeft Ingrid meer tijd en energie om om zich heen te kijken, zich te laten inspireren en op zoek te gaan naar nieuwe dingen die bij haar zaak passen.

“Aan het assortiment lag het niet, het was de uitstraling”

Vroeger zag de broodjeszaak eruit als een snackbar, twijfelaars liepen voorbij. Nu komen diezelfde twijfelaars naar binnen.
“Aan het assortiment lag het niet”, zegt Ingrid, “het was de uitstraling”. Broodjeszaken met luxe broodjes zijn er genoeg in Haarlem; door de mensen van Werk aan de Winkel werd er geadviseerd om daar niet aan te beginnen. Daar was Ingrid blij om, want: “dat past ook helemaal niet bij mij”. De kaart is hetzelfde gebleven en vandaar ook de naam: Broodje van Toen. De makers van het programma hadden het goed gezien: er zit nog leven in deze formule, er moet alleen een nieuw likje verf overheen.

Al 13 jaar zit Ingrid op dezelfde plek aan de Gedempte Oude Gracht, waar ze tijdens de feestelijke heropening op 8 april van dit jaar een nieuw hoofdstuk is begonnen. Vanavond is bij Werk aan de Winkel te zien hoe het koffiehuis annex snackbar van toen is omgetoverd tot de broodjeszaak van nu.

Ingrid opening_web2                                                     Ingrid champagne_web2

BROODJE VAN TOEN| GEDEMPTE OUDE GRACHT 107 | FACEBOOK 

WERK AAN DE WINKEL | DONDERDAG 15 MEI | 22.15 uur BNN NEDERLAND 1PREVIEW

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here