“Een vrouw uit Haarlem heeft haar garage omgebouwd tot éénpersoons gym en opengesteld voor vrienden en buren, nu zij vanwege de coronamaatregelen niet meer na 17:00 uur naar de sportschool kunnen” luidde het donderdag 16 december in allerlei landelijke nieuwsuitzendingen. Die ‘vrouw uit Haarlem’ blijkt Karen Blanken te zijn; ‘wereldberoemd’ in de Haarlemse Vijfhoek en nu dus ook een beetje landelijk. Haerlems Bodem ging even polshoogte nemen en sprak met  Karen en buurman Emre Ülker, die dankbaar gebruik maakt van de gelegenheid om te sporten in haar garage.

#Bettertogether

Karen is zelf een beweeglijk type en werd gek van het feit dat ’s avonds sporten vanwege de coronamaatregelen niet meer kon. “Sporten en bewegen is gewoon zo belangrijk voor je lichamelijke en mentale gezondheid, helemaal in deze rare tijden”. Ze besloot een deel van haar garage samen met dochter Pien, die een opleiding tot personal trainer heeft gedaan, om te bouwen tot personal gym. Zo konden Karen en haar gezin aan de broodnodige beweging komen. ‘#BetterTogether’ Karen zou Karen echter niet zijn, als ze het daarbij had gelaten.

Coronakilo’s voorkomen

“Ik zag zoveel vrienden en buren langzaam maar zeker mentaal en fysiek afglijden omdat ze hun sportroutines niet meer konden uitoefenen en hun uitlaatklep kwijt waren, dat deed echt wat met me”. Aangezien zij en haar gezin de prachtige éénpersoons gym niet 24 uur per dag, zeven dagen per week nodig hadden, besloot ze deze gratis open te stellen voor vrienden en goede buren. En die zijn daar superblij mee. Emre ging voor de coronapandemie vijf dagen per week naar de sportschool om zijn fysieke gesteldheid op peil te houden. Elke keer als er een lockdown in ging, was hij dat kwijt en dat merkte hij meteen. “Als je zoveel sport, dan merk je het lichamelijk meteen als je dat ineens niet meer doet. Maar in combinatie met de hele dag thuis werken en vooral bankhangen (snackje erbij), is het helemaal funest”, aldus Emre. Hij merkte ook dat de situatie zijn mentale gesteldheid begon aan te tasten. Emre heeft thuis wel wat dumbbells en deed daarmee wat hij kon, maar een echte workout is er niet mee te evenaren. Hij is dan ook superblij met de gym van Karen; daar staan apparaten die hij op de sportschool ook gebruikt en waarmee hij zijn hele lichaam kan trainen. Aangezien hij een geoefend sporter is, weet hij ook hoe hij deze verantwoord kan gebruiken. Hij neemt echter geen risico’s en pusht zichzelf niet voorbij zijn huidige niveau. “Het is een éénpersoons gym, dus er is geen begeleiding van een trainer en ik wil geen blessures oplopen”.

De éénpersoons gym bevat apparaten en toestellen die je ook in een sportschool tegenkomt

Karen: “ook mensen die minder geoefend zijn dan Emre kunnen Gymtastic —zoals Karen de gym heeft genoemd— gebruiken, maar die raad ik af om gebruik te maken van de grote apparaten en zware gewichten. Ik zou niet willen dat iemand zich in mijn gym bezeert”. De gym bevat voor de minder geoefende sporter ook genoeg mogelijkheden; zo is er een loopband, een bokszak, een trilplaat en zijn er dumbbells in allerlei maten en gewichten. 

Duidelijke afspraken

“Het gebruik van gymtastic gaat op basis van vertrouwen en goede afspraken”, vertelt Karen, “ik wil wel dat alles veilig en coronaproof gebeurt”. Gymtastic is dan ook alleen maar open voor vrienden en goede buren en de afspraken zijn duidelijk: één persoon per keer, alles wat je hebt gebruikt en aangeraakt desinfecteren na afloop, als je weggaat de ventilator aanzetten en via de garagedeur naar binnen en naar buiten, niet door het huis.

Voor mensen die nu denken dat het een af en aan is in Karens gym en de veiligheid misschien toch in het geding kan komen, laat Karen weten: “De gym wordt maximaal een paar uurtjes per dag gebruikt en ik weet altijd wie er binnen is; mensen maken van tevoren een afspraak. Ik ben niet een sportschool begonnen”.

Duidelijke afspraak: na gebruik alles schoonmaken en desinfecteren

Karen wil met haar initiatief graag andere mensen inspireren om in deze tijden iets voor de medemens te doen en laten zien dat dat op heel veel manieren kan. Heb je dus zelf ook een personal gym, of iets anders dat anderen nu vanwege de coronamaatregelen moeten missen; denk eens aan het openstellen daarvan voor vrienden en buren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here