In Europawijk is afgelopen jaar een BuurtSportVereniging opgestart. Het doel van de vereniging is om de wijk in beweging te krijgen waarbij verenigingen, welzijnsorganisaties, scholen en andere maatschappelijke organisaties meer gaan samenwerken. Deze samenwerking die door SportSupport tot stand is gekomen, laat zich onder andere vertalen in een mooi aanbod van sport- en culturele activiteiten.

BuurtSportVereniging

Speciale redactie bij Olympia

Rebup (omgekeerd puber) is een van de organisaties waar de BuurtSportVereniging mee samenwerkt. Marion is de drijvende kracht achter Rebup. Marion: “Voor de BuurtSportVereniging hebben we een respect redactie opgericht bij voetbalclub Olympia. Het is een mooi clubje meiden en jongens die zelf ook in een team spelen bij de club. De kinderen gingen nadenken over wat ze niet leuk of vies vonden op de vereniging, er kwamen twee dingen naar voren: roken en schreeuwen en schelden langs de lijn.”

BuurtSportVereniging

Niet roken, toch roken

Marion vervolgt: “De kinderen en ik zijn in gesprek gegaan met het bestuur. Er hangt tenslotte een bord buiten met ‘Deze vereniging is Rookvrij’. Maar toch staan er veel mensen elke zaterdagochtend op het balkon van de kantine te roken. Dat ervaren veel kinderen als vervelend. Wij hebben nu de afspraak met het bestuur gemaakt dat er voor 12:00 uur niet meer gerookt mag worden. Hiervoor hebben de kinderen posters gemaakt die ze gaan ophangen bij de voetbalclub. Je maakt op deze manier een onderwerp bespreekbaar. Het gesprek aangaan met elkaar dat is altijd de eerste stap.”

Schreeuwen is geen bal aan

Kinderen voelen zich gezien en gehoord door zo’n project. Marion: “Over het schelden en schreeuwen langs de lijn hebben we vorig jaar het boek Schreeuwen is geen bal aan! uitgegeven. Een leuke manier om aandacht te vragen voor het gedrag langs de lijn. Dit blijft ook elke zaterdag weer een hot onderwerp. Dit staat als vervolgpunt op de agenda bij de respect-redactie.”

Open Dag

Om de hele wijk kennis te laten maken met de BuurtSportVereniging wordt er op vrijdag 21 februari weer een open dag georganiseerd ‘Proef de sport’ voor kinderen maar ook voor de ouders en ouderen uit de wijk. Er wordt een quiz gespeeld en daarnaast wordt er door mensen uit de wijk gekookt. Iedereen is welkom vanaf 15:00 uur bij Olympia. Verbinding is hier ook het sleutelwoord. “Je moet het tenslotte samen doen in de wijk,” zegt Marion.

Marion van der Vegt is tien jaar geleden gestart met Repub. Het is een cultureel huis en veilige plek voor jongeren tussen de zeven en zeventien jaar. Iedereen die er komt kan gratis meedoen met verschillende activiteiten maar niks hoeft. Als kinderen geen zin hebben mogen ze ook lekker chillen. Kunst en cultuur is de rode draad maar er is ook huiswerkbegeleiding. Rebup werkt samen met veel vrijwilligers en veel stagiaires van het Nova college. 

Foto’s: Renata Jansen Fotografie.

Meer Haerlems Bodem? Check hier ons artikel over wijkkrantjes in Haarlem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here