Daniël “Mijnheer” Cajanus was zijn naam. Een Finse reus die de wereld in de 18e eeuw versteld deed staan met zijn gedaante. Na jarenlang reizen door Europa en door het leven te gaan als een heuse attractie, ging zijn gezondheid achteruit. Hij belandde in het Proveniershuis in Haarlem, waar hij niet veel later stierf. Zangstudio Haarlem presenteert een ‘gigantische opera’ ter ere aan zijn leven.

Cajanus moest zijn geliefde Finland ontvluchten. Hij kende zijn eigen kracht niet en bezeerde ongewild de mensen om zich heen. De man van bijna 2,5 meter zwerft via Parijs, Londen en Amsterdam richting onze stad. Hij ontmoet Jan Hendrik Metz, die hem onderdak biedt. Die doet dit alleen omdat hij Cajanus wil toevoegen aan zijn collectie van exotische dieren in zijn Menagerie. Metz ruikt geld en weet de reus te overtuigen. Hij wordt een groot succes en een ware publiekstrekker.

Zijn leven bestond uit op maat gemaakte bedden, starende mensen en een hoop leed en bedrog. Mensen vergaapten zich bij het streepje in de St. Bavokerk wat zijn lengte aangaf en later bij de ellenlange kist waarin hij begraven werd. Een deel van het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Cajanus zelf, terwijl hij op zijn ziektebed ligt. Twintig scènes over het leven van een man waarin iedereen mateloos geïnteresseerd was, maar een enkel hem maar echt wilde kennen.

Na het succes van Kenau de Opera, komt Zangstudio Haarlem nu met iets nieuws. Cajanus de Opera, geleid door regisseur Vincent van den Elshout, gaat donderdag 16 maart in première. Gecomponeerd door Egon Kracht en vertolkt door honderd zangers, solisten, acteurs, musici en dansers.

Cajanus de Opera | Grote St. Bavokerk | Tickets | t/m 19 maart

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here