Camerata RCO, musici van het Koninklijk Concertgebouworkest, speelt zondag 6 oktober de zevende Symfonie van Anton Bruckner in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem. Dit concert wordt georganiseerd door de Vereniging Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk.

Camerata RCO

Bruckner een man van emotionele uitersten

Het repertoire en de bezetting van Camerata RCO wordt door de musici zelf bepaald, net als de locatie waar men optreedt. Voor dit concert is gekozen voor het bekendste werk van de Oostenrijkse componist Anton Bruckner (1824 – 1869), een man van emotionele uitersten. Verliefd op de liefde, maar die wilde nooit lukken. Diepreligieus, wat hem een buitenstaander maakte in het wereldse Wenen in die tijd. Pas op zijn zestigste bracht zijn zevende Symfonie hem het succes waar hij al decennia naar hongerde. “We willen de muziekuitvoeringen die wij organiseren op een hoger niveau brengen. Vorig jaar presenteerden wij ensemble Castello Consort dat op oude instrumenten muziek uit de tijd van Leonardo da Vinci ten gehore bracht. De zevende Symfonie van Bruckner en de kwaliteit van Camerata RCO staan garant voor een onvergetelijk concert,” aldus Jean Laurey. “We zijn dan ook trots dit meesterwerk in de Oude Baaf te mogen ontvangen. Wellicht wordt het Bavoweekendconcert een nieuwe traditie,” lacht hij.

Dit jaar is gekozen voor een Bavoweekend

Aanleiding voor dit bijzondere concert is de jaarlijkse herdenking van de sterfdag van Sint-Bavo. De Vrienden vieren deze Bavodag al vele jaren met concerten en andere evenementen. “Dit jaar hebben we gekozen voor een heel Bavoweekend. Camerata RCO speelt de zevende Symfonie van Anton Bruckner in een bewerking voor een kleiner gezelschap. Van de uitvoering in de kerk worden cd-opnames gemaakt, omdat het concert hier zo prachtig tot zijn recht komt,” legt voorzitter van de Vrienden Jean Laurey enthousiast uit. De dirigent van Camerata RCO is Olivier Patey en staat voor ervaren musici als Hein Wiedijk (klarinet), Fons Verspaandonk (hoorn), Franka Herwig (accordeon), Frank van de Laar (piano), Marc Aixa Siurana (pauken), Ursula Schoch (viool 1), Johanna Westers (viool 2), Jeroen Woudstra (altviool), Maartje-Maria den Herder (cello) en Olivier Thiery (contrabas)

Camerata RCO

Camerata RCO speelt op Bavodag

De kerk is ook op zaterdag 5 oktober geopend van 12:00 uur tot 17:00 uur alwaar er gratis korte concerten zijn. Tussen de concerten door kunnen bezoekers kennismaken met de slingerproef van Foucault en vindt de boekpresentatie Monsters in het Koor van Elisabeth den Hartog plaats. Check voor meer informatie hun website. Het concert van Camerata RCO op zondag 6 oktober en kost € 15,- per persoon. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via de site of aan de kassa van de kerk.

Meer HB? Check hier het artikel over HFC Haarlem Legends vs Sparta Legends.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here