Van 11 januari tot en met 9 februari is in de Vishal de tentoonstelling Camino del deseo te zien. Twee Spaanse en twee Nederlandse kunstenaars tonen video’s, tekeningen, foto’s en installaties waarin de schoonheid en het absurde van het alledaagse worden benadrukt door ingrepen, die een vervreemdend effect opleveren. Vrijdag 10 januari om 17:00 uur is de opening met een performance van Javier Peñafiel.

Camino del deseo

Camino del deseo = Olifantenpaadje

De vier kunstenaars hebben allemaal een band met Barcelona. Bij het samenstellen van de tentoonstelling liet kunstenaar-curator Irene van de Mheen zich leiden door beeldassociaties, gedeelde affiniteiten, herkenning en vriendschap. Het waarderen van elkaars werk schept een persoonlijke band. Camino del deseo is Spaans voor ‘olifantenpaadje’. Een olifantenpaadje is een door mensen gaandeweg uitgesleten pad als alternatief voor een officiële, bestrate route. Zo kiezen ook kunstenaars steeds andere wegen, parallel aan of haaks op het bestaande pad, om te zien wat er dan gebeurt. De expositie is een uitnodiging om de werkelijkheid anders te bekijken. De kunstenaars stappen over de grenzen van hun discipline heen: ze draaien dingen om, keren ze binnenstebuiten, zetten ze op hun kop, verdubbelen ze, halen ze uit hun verband en voegen ze weer samen.

Deelnemende kunstenaars

Alberto Peral (Santurce, 1966) woont en werkt in Barcelona. Hij maakt beelden van metaal, steen, cement en keramiek en gebruikt geometrische vormen als elementen van een beeldend vocabulaire. Zijn sculpturale projecten bevatten daarnaast ook tekeningen, fotografie en video. Ze gaan een relatie aan met de ruimte waarin ze worden tentoongesteld. In de Vishal toont hij een serie foto’s, onder andere van Haarlem, waarin hij geometrische vormen inkerft en afpelt.

Camino del deseo

Annegien van Doorn (Vlissingen, 1982) woont en werkt in Amsterdam. Haar exposities houden het midden tussen fotografie en installatiekunst. Ze is gefascineerd door het banale, het alledaagse en voor de hand liggende. Door ogenschijnlijk nietszeggende gebeurtenissen te isoleren, te manipuleren en op te blazen, transformeert zij alledaagse situaties. Zo krijgen onopvallende gebruiksvoorwerpen ineens een andere betekenis. 

Javier Peñafiel (Zaragoza, 1964) woont en werkt in Barcelona en op Mallorca. Zijn tekeningen, video’s, teksten en performances vormen een linguïstisch systeem dat parallel loopt aan een realiteit waarmee hij niet verbonden is. Hij definieert zichzelf als een tekenaar die gebruik maakt van stemmen. Zijn werk is een versmelting van tekenen en schrijven waarmee hij die ‘stemmen’ verkent aan de hand van intieme verhalen. 

Camino del deseo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Irene van de Mheen (Ermelo, 1967) heeft geruime tijd in Barcelona gewoond en woont en werkt nu in Amsterdam. Ze maakt tekeningen van ruimtes en ruimtes van tekeningen waarbij de locatie het uitgangspunt en de ondergrond voor het werk vormt. Ze maakt klein werk op papier en grote muurtekeningen en muurcollages waarbij het speelse en intuïtieve karakter van de tekening behouden blijft.

In de Kleine Zaal is van 11 januari 2020 tot en met 9 februari werk van Gracia Khouw te zien.

De Vishal

De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem en biedt alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium. De Vishal ontvangt financiële steun van de gemeente Haarlem.

Meer kunst op Haerlems Bodem? Lees hier over de galerie BHAMD!.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here