Canal Parade als onderdeel van Amsterdam Gay Pride was ‘n succes van jewelste. Nooit eerder waren er zoveel toeschouwers. Een half miljoen mensen kwamen op de kleurrijke parade van 80 boten met bont uitgedoste mensen af. Ook boot 26 van Haarlems gaycafé Wilsons by R&R  was succesvol. Zij maakten hun 12e editie mee, met bekende Nederlandstalige artiesten aan boord, die live zongen. Tom Haver, Peter Beense, Django Wagner en Bonnie St. Claire zongen met veel enthousiasme hun hits over de Amsterdamse grachten.

De Wilsonsboot
De organisatie van de Wilsonsboot, een hecht team die al jaren deze megaklus, belangeloos klaart had samen met de nieuwe eigenaren van het café; Rocco van Wort en Rik Watses,  gekozen voor het thema: ‘Show your true colours’. Dat kleurrijk geprint op twee 15 meter lange banners de hele boot aan beide zijden omzoomde. De extra slogan: ‘You show me yours, I’ll show you mine’ was op metershoge zogenoemde beachflags geprint, die de voorsteven optuigde. De boodschap kwam zo duidelijk op het publiek over en sloot perfect aan op het overkoepellende thema van de Gay Pride: ‘Share’. Alle deelnemers droegen een zelfde roze T-shirt. Voor op het schip stonden zes kingsize confettikanonnen die veelvuldig de kleuren van de regenboog hoog boven de grachten spoot, terwijl de boot eronder doorvoer. Een vrolijk gezicht. Zo werd het thema ‘Show your true colours’ nog eens extra benadrukt.

C.P.W. #24-FOTO; EDITH HUDEPOHL©2015

Hollandse hits
Aan boord is het van meet af aan een groot feest. Dj Jordy gooit direct de Hollandse hits uit zijn boxen. En alle passagiers gaan los! Want traditioneel is het 100% Nederlandstalig op de Wilsonsboot. “Herkenbaar voor iedereen.” Vertelt Pim één van de organisatoren. “Dat maakt dat iedereen ook meezingt en danst. Natuurlijk  hier aan boord. Maar ook het massaal toegestroomde publiek aan de wal. Zo is het een feestje voor iedereen. En dat is ook de bedoeling van deze parade.” En het werkt. Als Bonnie St. Claire haar megahit; ‘Dr. Bernard’ met veel enthousiasme zingt, doet de hele Prinsengracht mee. Het is één brok van herkenning. En wat te denken als Peter Beense ineens roept: “We zijn hier in Amsterdam, dus nu ‘Geef mij maar Amsterdam’.” Het publiek reageert uitzinnig en bijkans zijn ze luider dan Beense zelf. Ook Tom Haver brengt met veel enthousiasme zijn hits en weet  iedereen moeiteloos mee te krijgen. Dj Jordy is daar ook een meester in: “Kom op Amsterdam handjes in de lucht. Want hiér is het feestje.” En daar gaan ze. Bij het bekende kinderliedje ‘hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen’ in een hippe remix gaat iedereen uit zijn dak. “Ja, ook jullie daar aan de wal. Kom op.” moedigt  Jordy zijn publiek aan. En jawel je ziet ze allemaal zakken en weer omhoog komen.

De hit; ‘Vanaf vandaag’ die Django Wagner en zijn zangmaatje Beense nu hebben, zingen ze gebroederlijk naar elkaar toe. Allemaal goed te verstaan door de professionele geluidsinstallatie aan boord. Pim: “Ook dat moet je goed regelen. Anders ben je niet te verstaan of klinkt het vervormd. Zou hou je aandacht goed.” De sponsors Jopen Bier en het Wapen van Bloemendaal verzorgen de drankjes. Hun personeel tapt de hele tocht met ‘n big smile. “Ook voor ons is dit ’n feestje” zeggen barvrouw Pascal en barman Rein van de Jopenkerk. Het loopt allemaal gesmeerd. De twee en halfuur durende vaartocht verloopt vlekkeloos. De schipper loodst  samen met zijn vrouw moeiteloos de feestschuit door de Amsterdamse grachten langs de vele extra plezierbootjes, die bijna allemaal feestelijk zijn opgetuigd. Net zo als het publiek waarbij ook alles uit de kast is gekomen: regenboogvlaggen en –ballonnen, veel roze in boa’s, hoeden, petten, pruiken je kan het zo gek niet bedenken. Ook de grachtenpanden worden niet vergeten; één en al bonte kleuren aan de gevels. De Westertoren is feestelijk bespannen met een 30 meter lange regenboogvlag (hét symbool van de Int. L.H.B.T. gemeenschap. Lesbo, Homo, Bi en Transgender – Red.).

15-01-08. Canal Parade Wilsons. Amstel. foto; R.S.V.P.©2015

Belangrijk
Jessica en Robbert van de organisatie zijn ook heel tevreden. “Kijk, dit is voor ons niet alleen een feest maar het is ook belangrijk. Hier in Nederland kunnen we dit gewoon met zijn allen doen. Maar vergeet niet er zijn heel veel landen, en niet eens zo ver weg waar dit niet kan. Waar een Gay Pride met harde hand uit elkaar geslagen wordt.” Op dit moment is homoseksualiteit in 75 landen over de wereld strafbaar. In acht landen staat er zelfs de doodstraf op. “Ik was vorige jaar in Istanboel bij de Gay Pride” vult Robbert aan. “En liep ‘n stuk met de parade mee. Al die ME die er dan bijloopt. Dat is dan meteen beklemmend. En voelt totaal niet vrij.“ Rocco en Rik zijn na afloop helemaal in de wolken: “Een geweldig feest is het geweest, in alles en voor iedereen. En daar staan we voor. Volgend jaar weer!” roepen ze samen enthousiast als de boot voor NEMO is afgemeerd.

15-01-08.Canal Parade Wilsons. Boeg 02.foto;R.S.V.P.©2015

Tekst en Fotografie: Renee Snoeks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here