Toen half mei duidelijk werd dat het Bloemendaalse openluchttheater open mocht voor maximaal 260 bezoekers, heeft de organisatie razendsnel een volledig nieuw corona-proof zomerprogramma geprogrammeerd. Met 120 kleinschalige voorstellingen en concerten trok het theater tussen juli en september toch ruim 25.000 bezoekers. Dit staat in schril contrast met de aantallen van andere jaren, maar met een gemiddelde bezettingsgraad van 95% spreekt de organisatie toch van een bescheiden succes.

Caprera sluit ongewoon jaar

Rampenjaar

In april leek het nog een rampzalig jaar te worden voor Caprera. Met een somber bericht werd de bezoekers meegedeeld dat alle voorstellingen geannuleerd of verzet werden. Enkele weken later kreeg de organisatie toch groen licht om open te gaan; binnen de 1,5 meter afspraak was er ruimte voor 260 bezoekers.

Looproutes en boomstammetjes

Na enkele weken keihard werken was het openluchttheater klaar om corona-proof de deuren te openen. Kaarten voor voorstellingen werden verkocht in setjes van twee, drie of vier. Op het terrein waren looproutes aangegeven en op de tribunes werden plaatsen afgezet met boomstammetjes. Directeur Lode van Piggelen: “We zijn heel trots dat we dit hebben kunnen doen voor ons publiek. Veel mensen hadden al maanden binnen gezeten en je kon merken dat ze ontzettend blij waren om er weer eens uit te zijn. Juist doordat we een openluchttheater zijn hebben wij een veilige omgeving kunnen creëren, waar mensen toch even onbezorgd konden genieten van cultuur en natuur.” 

Caprera sluit ongewoon jaar

Het beste van Nederlands bodem  

Caprera wilde in de crisistijd graag iets betekenen voor de directe omgeving. Daarom stelden ze hun theater open voor de eindmusicals van vijftien lokale basisscholen. Ook het reguliere programma werd in eerste instantie opgebouwd rondom ‘lokale’ artiesten Chef’Special en Veldhuis & Kemper, die respectievelijk negentien en veertien voorstellingen speelden in Caprera. Al gauw werd dit aangevuld met andere grote namen uit de popmuziek, klassieke muziek, cabaret- en theaterwereld. Allemaal van eigen bodem. Van Piggelen: “Artiesten waren erg enthousiast om te komen spelen in Caprera. Voor velen hun eerste optreden sinds de lockdown. De meesten speelden twee of drie keer op een dag en hadden een aangepast of akoestisch programma, dat perfect aansloot bij de nieuwe omstandigheden.” Voor de jongste bezoekers bouwde Caprera een speciaal jeugdtheater, waar 21 jeugdtheatervoorstellingen zijn gepresenteerd in samenwerking met de Toneelschuur. Nieuw waren de aansluitende kinderworkshops die aansloten op de voorstelling en met groot enthousiasme ontvangen werden.

Volgend seizoen?

Hoe het programma er volgend jaar uit zal zien kan Van Piggelen nog niet zeggen. “Een groot deel van onze shows is doorgeschoven naar volgend seizoen. Of het tegen die tijd weer verantwoord is om met 1300 mensen in een theater te zitten, weet ik niet. Gelukkig hebben we dit seizoen al laten zien dat we een mooi aangepast programma op een veilige manier kunnen organiseren. Dus hoe het ook verloopt, Caprera zal ook in 2021 een bijzonder programma presenteren.” 

Steun van het publiek: “Dank je wel”

Ten slotte wil Van Piggelen iedereen bedanken voor de vele donaties en steunbetuigingen die het theater ontvangen heeft: “Het is hartverwarmend om te merken hoeveel mensen Caprera een warm hart toe dragen in deze moeilijke tijden. Dit heeft ons de kracht gegeven om door te gaan en, ondanks de steeds weer veranderende maatregelen, een divers programma in elkaar te zetten voor zoveel mogelijk mensen.”

Meer Haerlems Bodem? Lees hier het artikel dat we schreven over Chef’Special in Caprera tijdens corona.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here