Vinyl is en blijft hot. In Nederland is vinyl nooit echt weggeweest. Op tal van uitgaanslocaties in de steden en ook bij Haarlemmers thuis zijn platenspelers altijd blijven draaien. Het Eindhovense initiatief Club Naaldwerk is een plek waar mensen met een passie voor muziek elkaar ontmoeten. De eerste editie was op 27 maart in Eindhoven en nu wil Club Naaldwerk zijn vleugels uitslaan in o.a. Rotterdam en Haarlem.

Club Naaldwerk
Tijdens een avondje Club Naaldwerk is zorgvuldig geselecteerde muziek de rode draad, die door verschillende ‘naaldwerkers’ wordt afgespeeld op vinyl. Initiatiefnemers van Club Naaldwerk zijn Paul Smits en Michel Weeda. “We willen een plek en sfeer creëren waar mensen met een passie voor goede muziek op af komen, maar waar je elkaar ook nog kunt spreken. Wat ons betreft jong en oud door elkaar. We kennen zelf veel mensen die een topcollectie platen of singles hebben en geen dj zijn, maar het wel tof vinden om een avondje te draaien. Juist ook die mensen betrekken we en zetten hen achter de draaitafels als naaldwerker.” Muziekstijlen die voorbij komen zijn oude soul, jazz, blues, beat, garage, mod, surf, rock, boogaloo, exotica, funk en aanverwanten. Voor heftige house of een avond speedmetal moet je niet bij Club Naaldwerk zijn, maar het kan veel kanten op. Omdat Haarlem een bolwerk is van vinyl en vele Haarlemmers de zwarte schijven een warm hart toedragen, verwachten de mannen niet al te lang te hoeven wachten op een Haarlemse editie van Club Naaldwerk.

naaldwerk2Paul en Michel roepen alle Pims, Wims, Sue The Nights, Johns, Peters, Barts, Jeroens, Rilans, Iwans en Joshuas van Haarlem op om Club Naaldwerk te lanceren in Storing, de Oerkap, de Ruiskamer, het Patronaat of een leuke strandtent op Zandvoort of Bloemendaal. Omdat Haarlem in Nederland eigenlijk de bakermat was en is van de vinylindustrie. Jazz-legende Archie Shepp zei het al toen hij nog in het oude Patronaat optrad: “I just wanna go where the action is. I consider Haarlem the mother of Harlem, New York, therefor the absolute birthplace of soul and jazz. There’s something about the water over here.” We couldn’t agree more.

Muziek Centraal
Nico Winkelmolen, programmeur van het Eindhovense café Wilhelmina vindt de opzet van Club Naaldwerk perfect passen bij de sfeer die het café wil creëren. “Waar muziek centraal staat én divers is, evenals het publiek. We zien dat de live optredens ook goed aanslaan en verwachten dat deze maandelijkse vinylavonden eveneens veel mensen aanspreekt. Een Club Naaldwerk-avond is interessant voor zowel de echte stamgasten als voor degenen die het café pas ontdekken. Een groot deel van het publiek kan zich op Club Naaldwerk weer treffen. Ook in Haarlem, daar ben ik van overtuigd.’’ 

Haerlems Bodem is benieuwd of Club Naaldwerk voet aan de grond krijgt in Haarlem. De liefde en het draagvlak is er, zeker met een festival als 12-INCH, nu alleen nog een duidelijke vorm en samenkomst. Onze zegen hebben ze. Houdt Haerlems Bodem in de gaten voor updates over Club Naaldwerk. Wil je je aanmelden als als locatie of als naaldwerker? Ga dan voor meer informatie naar www.club-naaldwerk.nl.

Tekst: René van Stekelenborg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here