Het klinkt zo lekker hip en mindful, dat bewust leven. Maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? En wat heb je er aan? Betekent het dat je iedere dag urenlang op een matje moet mediteren? Aan yoga moet doen en niets anders meer dan rauwkost moet eten om zo gezond mogelijk te leven? Of zijn er ook andere manieren? Komende maanden schrijf ik voor Haerlems Bodem over bewust leven. Ik interview een aantal inspirerende Haarlemse ondernemers die zich bezig houden met bewust leven om te laten zien wat het kan betekenen. Maar laat ik beginnen met mezelf!

Mijn pad naar een meer bewust leven

Tot mijn 26ste levensjaar was ik echt totaal niet bezig met een bewuste levensstijl. Natuurlijk had ik wel een visie op de wereld en wilde ik maar al te graag de wereld redden van de waanzin. Maar ik was zelf zo opgeslokt door de waan van de dag (lees: school, werk, huisje, boompje, beestje etc.) dat ik nauwelijks tijd over hield om na te gaan waarom ik eigenlijk deed wat ik deed. Ik leefde gewoon het leven zoals ik dacht dat het hoorde. En was eigenlijk niet echt gelukkig, om het maar eens zacht uit te drukken.  

Tot het moment dat ik een keuze maakte. Ik besloot dat ik een keuze had om mijn leven drastisch te veranderen en echt te gaan leven zoals ik dat wilde. Ik startte het festival Parksessies in Haarlem op, en tegelijkertijd begon ik langzaam te werken aan mezelf om duidelijk te krijgen wat ik nu eigenlijk echt wilde. Mijn eerste ervaring met bewustzijnswerk was meteen een hele heftige, namelijk met ayahuasca. Dit is een geestverruimend middel dat je kan helpen bij het ontwikkelen van je eigen bewustzijn. Door het drinken van de ayahuasca wordt je bewustzijn geopend en krijg je inzicht in je gedachtepatronen en gedragingen, jouw persoonlijke levensdoel en alle blokkades die je weerhouden van het leven zoals je dat het liefste wilt leven. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit een van de meest belangrijke ervaringen in mijn leven is, omdat het mij voor het eerst mijn eigen essentie liet ervaren. Sindsdien ben ik steeds bewuster gaan leven en ben ik steeds bewuster keuzes gaan maken die mij echt gelukkig maken.

Coco Groothuis

Het besef dat je ieder moment kunt kiezen voor jezelf en daarmee jouw eigen werkelijkheid bepaalt

Bewust leven, wat betekent dat voor mij?

Maar wat bedoel ik dan met bewust leven? Bewust leven betekent voor mij niets anders dan bewust zijn van het feit dat je er bent. Bewust van het feit dat je een mens bent, dat er een omgeving is en dat je gedachten hebt over die omgeving. Hoe meer je je bewust bent van jezelf en je gedachten over je omgeving, hoe meer je in contact komt met je eigen essentie. En om vanuit die essentie iedere dag het leven te ervaren en opnieuw keuzes te kunnen maken. Vooral dat laatste is voor mij belangrijk: het besef dat je ieder moment kunt kiezen voor jezelf en daarmee jouw eigen werkelijkheid bepaalt. Dat je dus de keuze hebt om te leven in liefde en vrijheid, of angst en beperking. Simpeler kan het bijna niet.

Leven vanuit kracht

Bewust leven heeft voor mij dus niet zozeer te maken met een bepaalde levensstijl aanhangen, maar mijn eigen levensstijl creëren die bij mij past. En ja, voor mij hoort daar ook beweging bij, en toevallig in de vorm van yoga. En ook lekker gezond eten omdat mijn lichaam daar blij van wordt. Maar in de basis gaat het vooral om kiezen voor mezelf, en het volgen van mijn eigen waarheid. Om zo te leven vanuit mijn kracht. Dat is ook waarom ik uiteindelijk voor mezelf ben begonnen met mijn eigen bedrijf Co Creation. Om mezelf en anderen te laten ervaren hoe het is om vanuit kracht te leven. En om de simpelheid van het leven te laten zien. Zodat we straks allemaal vanuit onze kracht kunnen leven en elkaar kunnen ondersteunen. Want uiteindelijk zijn we hier toch met z’n allen op de wereld om er een fijn leven van te maken. Voor mij is een bewust leven daar de voorwaarde voor.

Met dank aan Brand Mission voor de kleding. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here