Tom de Haan, stadsdominee van Haarlem en een man met een missie. Door God naar Haarlem gestuurd om ons te bekeren, of met een boodschap van meer aardse betekenis? Haerlems Bodem heeft in iedergeval sympathie voor de manier waarop hij deze missie uitvoert. Creatief, open en eigentijds. Maandelijks verblijdt hij ons met een stukje visie.

Uitgesproken bij het Roze Ontbijt op 9 oktober in de Refter van het Stadhuis.

In het bijbelboek Jesaja (ong. 700 v.Chr.) zegt God via de profeet Jesaja het volgende tegen de mensen: Ik zal je behoeden, ik neem je in dienst voor mijn verbond met de mensen, (…) om tegen gevangenen te zeggen: ‘Ga in vrijheid!’ en tegen wie in het duister verblijft: ‘Kom tevoorschijn!’ (Jesaja 49: 8, 9)

Coming-out dag, heeft dus goeie profetische papieren. “Zit je in het donker? Kom tevoorschijn! Blijf niet gevangen, maar ga in vrijheid!” Maar zoals u misschien weet, loopt het met profeten vaak niet zo goed af. Er is blijkbaar nogal veel moed nodig, om te durven roepen tegen jezelf en tegen anderen: ‘Kom tevoorschijn!’.

Terwijl dat toch is, wat we eigenlijk allemaal willen horen. We horen het zelf ook te weinig. En deze week gaat het daarom ook vooral over al die mensen, homo, lesbo, biseksueel of transgender, die het jaren geleden of zelfs vandaag nog steeds níet te horen kregen. Van niemand een uitgestoken hand, een uitnodiging om een begin te maken met jezelf te zijn. En juist vooral gestimuleerd om in je hokje te blijven en je aan te passen.

De rol van religie op dit gebied is precies zo dubbel, als u hier nu hoort.

Aan de ene kant, klinkt daar die bevrijdende stem waar ik mee opende: kom tevoorschijn! Blijf niet gevangen zitten! En aan de andere kant is het juist de religieuze macht geweest die mensen het liefst klein en gevangen heeft gehouden. Angstig ook. Dus juist deze dubbelheid, maakt dat je religie niet zomaar kunt wegdoen, noch klakkeloos kunt volgen. Ik mag de bijbel dan hét boek van bevrijding vinden, de kerkgeschiedenis heeft dat soms knap onderuit gehaald.

Daarom is het volgens mij niet ‘religie’ waar het om gaat, maar ‘geloof’. Zonder geloof, kom je nooit uit de kast. En misschien wel niet eens ’s morgens uit bed. Geloof is dat onbenoembare en ongrijpbare stukje van jezelf, waarmee je niet bent overgeleverd aan de bestaande werkelijkheid, maar waarmee je juist een werkelijk nieuwe toekomst kunt openen, en waar je beseft, dat juist jij zelf daar zelf een onmisbare rol in speelt. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen.

De oproep: ‘Kom tevoorschijn!’, doet een appel op dát geloof. Wie je ook bent. Maar pas op! Dat tevoorschijn komen, gaat nooit makkelijk worden. Is soms een strijd op leven en dood. Het is een ‘leap-of-faith’, en je zou wel eens heel erg teleurgesteld kunnen worden. Het is een groot risico dat je neemt, dat je tóch moet nemen omdat er anders geen toekomst is.

Laat coming-out dag dus een waagstuk blijven! Je bent niet uit de kast gekomen, om weer netjes in een keurig nieuw roze kastje te klimmen. De stereotypering rondom gender en seksuele geaardheid, zijn al snel nieuwe pogingen om kasjes te timmeren, waar mensen in gedrukt worden.

Laat coming-out dag het geloof levend houden, dat we allemaal, en dan bedoel ik ook echt iederéén als vrij mens is bedoeld. Tenminste, dat geloof ik.

Tom de Haan

Op 11 oktober is er een bijzondere interreligieuze viering in de Doopsgezinde kerk in verband met ‘coming out day’.

Meer horen van Tom de Haan, volg hem via Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here