Wanneer was de laatste keer dat je tegen iemand zei dat die persoon er stralend uitzag? Of wanneer was de laatste keer dat je iemand complimenteerde met zijn/haar hippe outfit? Ik vroeg mij af hoe vaak wij Nederlanders elkaar eigenlijk complimenten geven.

Het geven van complimenten zit namelijk (helaas) niet in onze cultuur. Het geven van een compliment aan een vreemde lijkt al helemaal een stapje te ver te gaan. Nederlanders vinden het geven van een compliment al gauw “slijmerig” en “ongemakkelijk”. Ook wordt er snel gedacht dat er meer achter zit. Om wat meer aandacht hieraan te besteden is er de Nationale Complimentendag (1 maart) in het leven geroepen, in de hoop dat wij Nederlanders deze dag wat meer beleefdheidsbetuigingen geven aan onze medemens.

Wie ook niet graag veren in iemands reet steken zijn de Britten. Het geven van veel complimenten wordt daar als “hypocriet”, “overdreven” en zelfs als “gênant” gezien. Britten communiceren sowieso op een indirecte manier en uiten daarom minder snel hun emoties.

Het is ook zeker niet iets waarvoor we ons hoeven te schamen. We kunnen dan ook de schuld geven aan de sporen die het calvinisme in onze cultuur heeft achtergelaten. Wij bekritiseren iemand gemakkelijker dan dat wij iemand vertellen wat hij/zij goed doet. Welk volk echter wel begrijpt hoe het moet zijn onze Zuidelijke buren, de Spanjaarden. Daar zit het geven van complimenten in de cultuur gebakken. Het is de normaalste zaak van de wereld en het is een manier om contact te leggen met iemand.

Het ontvangen en accepteren van een gegeven compliment is dan wéér een ander verhaal. Daar zijn wij Nederlanders dan weer hetzelfde in als de Spanjaarden. Wij proberen een gegeven compliment te verzwakken. “Wat heb je een mooie trui aan.” Waarop jij antwoordt: “Die heb ik in de uitverkoop gekocht hoor…”  Het simpelweg accepteren van een compliment is dan ook nog een verbeterpuntje. Spanjaarden hebben een andere interessante tactiek. Door het niet accepteren van een compliment en zichzelf naar beneden te praten, vissen ze eigenlijk naar nog meer complimentjes van de ander.

Wij geven elkaar dus te weinig complimenten, terwijl iedereen het krijgen van een compliment, mits dit gemeend is natuurlijk, stiekem leuk vindt. Dus, geef wat vaker een compliment en wacht dus niet tot het 1 maart is! Vertel je buurvrouw dat haar moestuin er fantastisch bijstaat en complimenteer je moeder met haar nieuwe gele sjaal! Iedereen blij en gelukkig.

Meer columns? Check M.H.R. Puttmann

Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here