Het heeft zeven lange jaren geduurd, maar eindelijk is Balthazar weer in originele formatie in Haarlem. Of eigenlijk in Bloemendaal om precies te zijn. De Belgische indierockgroep bracht in 2021 hun nieuwe album Sand uit en volgde die snel op met de Sand Castle Tapes. Hiermee laat Balthazar opnieuw zien hoe zij steeds weer een twist weten te geven aan hun onmiskenbare unieke sound. Het is dan ook niet gek dat Woodstock69, waar Patronaat de 5-koppige band heeft uitgenodigd, afgeladen vol staat met fans.

Meegesleept op zomerse klanken

De mensen die wat later zijn, hebben een beetje pech. Zij moeten het concert vanaf het strand volgen of in de achterhoede waar helaas maar weinig van het podium te zien is. De beveiliging treedt onverbiddelijk op tegen iedereen die probeert nog iets te zien door op een bank of prullenbak te klimmen. De gelukkigen die wél een plekje vooraan hebben weten te bemachtigen, kunnen daarentegen genieten van een fijne show waarin Balthazar het publiek meesleept in een relaxte zomerse vibe vol zwoele klanken.

Steeds anders, maar altijd herkenbaar

De muziek van Balthazar laat zich niet makkelijk omschrijven. Het is dromerig, rauw, funky en bij vlagen een beetje poppy. Soms traag en introvert met die typische melancholische indie-sound. Dan ineens een sticky beat die je weer meevoert naar vrolijke, strandfeestwaardige deuntjes. Luister naar de nieuwe nummers ‘Losers’, ‘On a roll’ of Linger on’ en combineer ze met ‘Grapefruit’, ‘Bunker’ en de hit ‘Fever’ om een indruk te krijgen van de diversiteit van deze band. Maar hoe divers hun muziek ook is, een Balthazar-nummer herken je altijd direct.

Balthazar lijkt meer volwassen en zelfverzekerd

Sand is het vijfde album dat de band, sinds hun debuut in 2010, uitbrengt. Hoewel de herkenbare sound intact blijft, weten ze zichzelf met deze plaat toch weer een beetje opnieuw uit te vinden. Het voelt alsof Balthasar een stukje volwassenheid heeft bereikt. Ze weten wat ze kunnen én laten graag zien hoeveel ze kunnen. De nummers zijn soulfull, vol sfeer en zijn gevuld met muzikale verrassingen. Ze mixen electro met klassieke elementen tot melodieën die volkomen natuurlijk aanvoelen. Het publiek gaat dan ook zonder tegenstribbelen mee in het ritme; dansend, deinend en volop genietend van de langverwachte terugkeer van Balthazar naar Bloemendaal aan Zee.

Meer concertreviews lezen? Probeer deze eens.

Fotografie: Peter van Heun

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here