In de gehele provincie Noord-Holland vind je maar liefst 9200 horecazaken. Dat zo’n beetje de helft daarvan in Amsterdam gevestigd is, mag geen verrassing heten. Maar dat 10% van de andere helft in Haarlem ligt, weet lang niet iedereen. Met 500 horecazaken is er voor ieder wat wils: van bruin café tot Michelinrestaurant. Iedere zaak heeft zijn eigen (unieke) concept, en iedere Haarlemmer zijn eigen favoriet. Dat Coster 52° gasten het beste van twee werelden biedt, is echter bij veel te veel Haarlemmers nog onbekend.

Even schakelen

Wie Coster 52° binnenloopt, moet even schakelen: de deuren leiden de gast binnen in een gezellige bar met een chique uitstraling, maar de opening aan de rechterkant leidt naar een warm verlicht restaurantgedeelte. Die combinatie van borrelen en diner in één is uniek in Haarlem. Mede-eigenaar Wouter Stevenhaagen legt uit: “Zo’n twee in één concept miste nog in Haarlem.” De bar heeft de sfeervolle uitstraling van een ouderwetse speak-easy, met donkere kleuren,en knusse loungehoek met in het oog springende fluwelen bank en een stijlvolle, donkere bar met voor iedere drinker wat wils. Het restaurant is een al even sfeervolle ruimte maar dan met lichte kleuren, knusse verlichting en zachtgroene muren. Ondanks de verschillen lopen die twee werelden naadloos in elkaar over.

Coster 52°: gezellig en chique.

Klassiekers

Beide concepten zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Op de kaart vind je klassiekers zoals een (h)eerlijke hamburger, saté of gegrilde zalm, maar ook seizoenstoppers als asperges, mosselpannetje of ’s winters huisgemaakte kaasfondue met kazen van de Kaaskampanje. De steak tartare die we bestellen is handgesneden en de bavette is zo zacht dat hij smelt op de tong. De borden zijn goedgevuld en over alle onderdelen van ieder gerecht is duidelijk goed nagedacht. Zo ligt de zalmmoot op een bedje van huisgemaakte courgettini die perfect op smaak is gebracht. Ook aan de andere kant zie je die perfectie terug: aan de bar bestel je een heerlijk ijskoud biertje, goed glas wijn of een luxe cocktail. “We serveren lokaal, eerlijk, en in het seizoen. Je zult bij ons in de winter geen asperges tegenkomen,” legt Wouter uit.

Perfectie op een bordje.

Ervaring én aanwas

Dat Coster 52° het concept eet en café zo goed weet samen te brengen, komt door de jarenlange ervaring van de twee eigenaars. Wouter werkte jarenlang in restaurants in en om Haarlem en beheerst het gastheerschap tot in zijn vingertoppen. Daarnaast werkte hij als regionaal manager bij een groot horecauitzendbureau, dus hij weet precies waar een goede gastheer of – vrouw aan moet voldoen. Medeoprichter Bas Mol vermaakte ‘s nachts het uitgaanspubliek achter de bar en kan ieder shotje of mixdrankje met zijn ogen dicht in elkaar zetten. Bij Coster 52° combineert hij zijn barkennis bovendien met keukenexpertise. Door de krachten van de oprichters te bundelen, zet Coster 52° een ijzersterk concept neer. Bovendien worden beide heren bijgestaan door Ruben Hangelbroek als chef en Pien Sanders als bedrijfsleider. Op de bovenetage van het restaurant is sinds kort het eigen horecauitzendbureau MOST gevestigd, waardoor ze zich over het juiste personeel ook geen zorgen hoeven te maken. Deze jongens en meiden worden namelijk getraind door Wouter zelf.

Altijd gezellig druk.

Sinds de start in 2018 is het altijd gezellig druk in de zaak van Wouter en Bas. Dat is best knap, in een stad die al zoveel echt goede horecazaken kent. Toch blijft er altijd nog wel iets te wensen over. “Het jongere publiek van Haarlem weet ons echt goed te vinden,” aldus Wouter, “en ook mensen van buiten de stad komen van alle kanten binnenwaaien.” Maar die vastgeroeste Haarlemmer, die al jaren in dezelfde restaurants eet en aan dezelfde bar zijn biertje haalt, die missen ze. Haerlems Bodem wil iedereen oproepen eens een keer van couvert en kruk te wisselen. Verandering van spijs doet eten, en dat kan bij Coster 52° enorm goed.

Fotografie: Stefan Witte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here