Onze trots is Haarlem. Door de jaren heen is het straatbeeld veranderd en het blijft veranderen. Het Noord-Hollands Archief verblijdde ons met mooie Oud Haarlemse foto’s. Om de twee weken plaatsen wij er één op onze website…

Op de foto zien we een Petroleumventer met hondenkar in de Generaal Cronjéstraat omstreeks 1926. De Cronjé is al meer dan honderd jaar een aantrekkelijke winkelstraat. Denk aan typische ‘van vader op zoon bedrijven’ met een lange en glorieuze reputatie, maar ook steeds meer landelijke ketens hebben zich in de Cronjé gevestigd. Juist door de lange historie van de Cronjé heeft dat voor een representatieve verdeling van landelijke ketens en zelfstandige ondernemers gezorgd.

De Cronjé dankt zijn naam aan Pieter Arnoldus Cronjé, een Zuid-Afrikaanse generaal uit de Eerste-en Tweede Boerenoorlog. In deze dagen had hij een kenmerkend voorkomen door zijn lange zwarte baard. ‘Wat een baas.’ Op 2 januari 1896 voorkwam zijn leger een staatsgreep tijdens de Jameson Raid, waarna hij werd geroemd vanwege zijn dappere gedrag.

Veel Haarlemmers kennen de Cronjé vooral als die winkelstraat aan de noordkant van het station. Bij zo’n 150 verschillende winkels vind je een keur aan producten op diverse gebieden. De Cronjé heeft zelfs een groot aantal specialisten waarvoor men, vanuit het gehele land, naar deze winkelstraat trekt en zelfs met regenachtig weer loop je droog onder de luifels.

Onze vraag is: “Waarvoor ga jij naar de Cronjé?”  Laat het ons weten in de comments.

Over twee weken een nieuwe ‘Oud Haarlemse foto’.

Klik hier voor meer oud Haarlemse foto’s.
Met dank aan het Noord-Hollands Archief.


Bron: www.cronje.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here