Laura was eigenaar van restaurant Spaarne 66 en Wouter was eigenaar van Lambo’s. Toen deze twee horecabeesten een romantisch setje werden, kon een kleine culinaire revolutie eigenlijk niet uitblijven. Ze vonden het jammer dat goede restaurants nauwelijks de gelegenheid kregen om zich op stijlvolle wijze te presenteren aan een nieuw publiek. Aan mensen die écht van mooi eten en goede wijn kunnen genieten. Veelal gaan mensen toch elke keer weer naar die paar restaurants die ze al kennen.

Van Haarlem naar België

Zo ontstond het idee voor WijnSpijs; een initiatief om gasten en restauranteigenaren te verbinden door hun liefde voor lekker. In 2010 startten ongeveer 10 restaurants met het serveren van voorproefjes van hun beste gerecht om de gasten zo kennis te laten maken met de individuele stijl, smaak en service van ieder restaurant. Inmiddels is de Wijn&Spijs-wandeling door 70 steden in Nederland te volgen en doen zelfs enkele steden in België mee.

Haarlem gastronomische hoofdstad 2019

Dit jaar is een bijzondere editie want Haarlem is uitgeroepen tot Gastronomische hoofdstad van 2019. Een goed moment om flink uit te pakken. 22 restaurants zetten op 10 november vanaf 12:00 uur hun deuren open om in totaal meer dan 1200 gasten te ontvangen. Mocht je in de stad zijn geweest, dan is het je misschien opgevallen dat er veel goedgeklede mensen met een katoenen tasje door de kleinere straatjes van de stad sjouwden. Een goody-bag die elke deelnemer kreeg als XXL-editie extraatje.

culinaire hapjes tijdens WijnSpijs
Iedereen op stap met de WijnSpijs-goodybag

Culinaire hapjes tijdens WijnSpijs

Om zoveel mensen te kunnen faciliteren, zijn er dit jaar zes verschillende routes uitgezet door de binnenstad van Haarlem, waar groepen gedoseerd via een app langs worden geleid. Heel handig allemaal. Het is druk maar er is plek voor iedereen en ook met allergieën wordt gewoon rekening gehouden. Dat er zoveel interesse is voor de WijnSpijs-route is heel begrijpelijk wanneer je plaatsneemt aan de tafel of bar van een van de deelnemende restaurants. En dat deden we natuurlijk even.

culinaire hapjes tijdens WijnSpijs
De route volg je met een app.

Foodporn

Bij Spaarne 66 krijgen we een combinatie van snoekbaars met een Hollandaisesaus van soja en een rolletje groene kool met bergamot, een crème van zwarte knoflook en gepofte quinoa. De smaak van de gerookte vis en de bergamot wordt voortgezet in een bruisende wijn gemaakt van Chardonnay, Chenin Blanc en Airbois druiven. Ware foodporn voor je zintuigen.

culinaire hapjes tijdens WijnSpijs
Foodporn bij Spaarne 66

Met een oriëntaalse twist

Na een korte wandeling strijken we neer bij ML, het sterrenrestaurant van Mark Gratama, die ons persoonlijk verwelkomt en vertelt wat er op ons bord ligt: een stukje tonijn in een laagje Japanse champonsoep van verschillende gemengde azijn en olies. Daarop een okonomiyaki, een soort pannenkoekje, op smaak gebracht met dashi-poeder en nog veel meer onuitsprekelijke ingrediënten met een oriëntaalse twist. De wijn die hierbij wordt geserveerd is gemaakt van de Juhfark-druif uit Hongarije die zijn bijzondere smaak dankt aan de zwavelgrond waarop hij wordt gekweekt.

culinaire hapjes tijdens WijnSpijs
ML combineert goed eten en stijl.

Missie geslaagd

WijnSpijs volbrengt de missie waaruit het is ontstaan: een brug slaan tussen mensen die écht goed eten willen eten en mensen die dat écht kunnen maken. Laura en Wouter weten het publiek te bereiken; wat ook blijkt uit het feit dat uitgerekend tijdens de wandeling Laura de 10-duizendste volger op Insta binnen krijgt. Een kroon op hun werk. Ook de aangesloten restaurants zijn blij met WijnSpijs. Ze krijgen de kans om met deze kleine gerechtjes zien laten wat ze waard zijn. In een korte kennismaking overtuigen ze met een keur aan smaken, sfeer en gastvrijheid.

culinaire hapjes tijdens WijnSpijs

Meer weten of deelnemen aan de volgende culinaire wandeling? Kijk even op de website of download de app.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here