Woensdag 16 oktober zijn er twee activiteiten in de Pletterij. Wil je meer weten over cultuur in de wijk kom dan naar het cultuurdebat. Liever naar de film? Check dan de Duitse klassieker Amutter Küsters fahrt zum Himmel.

Debat cultuur in de wijken

Komend jaar stelt de gemeente Haarlem haar nieuwe cultuurnota 2020- 2024 vast. De Pletterij neemt alvast een voorschot met twee cultuurdebatten. De culturele centra in Haarlem zijn geconcentreerd in het stadscentrum. In de overige wijken is er op cultureel gebied weinig tot niets te vinden. Vooral Schalkwijk, met 40.000 inwoners, krijgt steeds sterker de kenmerken van een aparte stad. Op 16 oktober presenteert de Pletterij twee voorbeelden hoe elders in Nederland vorm wordt gegeven aan ‘cultuur in de wijken’: Theater De Vaillant in de Schilderswijk in Den Haag en het project ‘De (on)vertelde stad’ van Theater Frascati in Amsterdam.

In Den Haag wordt gewerkt met ‘cultuurankers’: theaters of bibliotheeklocaties in de wijken, waar samen met wijkbewoners en de grote podia een aantrekkelijk programma wordt gepresenteerd. Harrie van der Louw, directeur van Theater de Vaillant vertelt hoe het werkt en of de formule aanslaat. Heske van den Ende van Theater Frascati in Amsterdam vertelt over het project ‘De (on)vertelde stad’ dat zij heeft ontwikkeld. In Amsterdam Nieuw West, Zuid Oost en in Poeleburg in Zaandamwordt samengewerkt met wijkbewoners om hun verhalen te verzamelen en te presenteren.

Wat kost het?

De toegang is € 3,- en voor Haarlem Pas houders en mensen onder de 25 jaar kost het € 1,50.

Amutter Küsters fahrt zum Himmel

Twee activiteiten bij Pletterij

Mutter Küsters, een indrukwekkende rol van Brigitte Mira, is een oudere vrouw. Haar wereld in elkaar stort als haar man, arbeider bij een chemisch bedrijf, in paniek zijn personeelschef doodt en vervolgens de hand slaat aan zichzelf. De boulevardpers krijgt lucht van de affaire en weduwe Emma Küsters wordt een speelbal van de pers en de politiek. Het programma is samengesteld door Lenie Peetoom. Zij verzorgt ook de inleiding aan het begin van de film.

Hoe laat en wat zijn de kosten?

Toegang is € 4,-, voor vrienden is het €3,-. Haarlem Pas houders betalen maarliefst € 2,50 en voor iedereen onder de 25 jaar bedraagt het € 2,50. WAP-leden mogen helemaal gratis naar binnen. Check voor meer info ook de website van de Pletterij.

Meer HB? Lees hier over Merol in Patronaat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here