Eef en Lien zijn twee enthousiaste dames die vanuit de keuken in het Haarlems poppodium Patronaat catering op maat verzorgen voor borrels, feesten en diners. Alle hapjes en gerechten worden met zo veel mogelijk biologische en lokale seizoensproducten bereidt en zijn huis gemaakt. Voor Haerlems Bodem lunchen ze regelmatig in de diverse Haarlemse horeca waarover zij vervolgens hun oordeel geven zonder blad voor de mond te nemen! Deze week Cups and Leafs.

Je kent het vast wel: je maag rammelt rond lunchtijd maar de volgende afspraak staat alweer strak gepland dus veel ruimte om uitgebreid te eten heb je niet. Toch wil je eens iets anders dan de gebruikelijke fijne lunchtentjes waar je regelmatig komt. Maar het moet wel vlakbij zijn in verband met je tijdsspanne. Wij kozen dit keer voor Cups and Leafs in de Zijlstraat, hoek Gedempte Oude Gracht, tegenover het voormalig postkantoor. Hun krijtbord voor de deur trok laatst onze aandacht omdat hier naast ontbijt en lunch, ook dimsums stonden aangeprezen. Met de Chinese voorouders van Eef altijd een trigger voor haar!

Cups and Leafs Cups and Leafs
Eenmaal binnen waren we aangenaam verrast door het interieur en de ruimtelijkheid van de zaak. Mooi licht door de grote etalageruiten, een prettig gebruik van hout, een mix van modern Westers met een Aziatisch tintje door de jade groene banken, een boeddha-beeld en de specifieke kunst.

Fijn ook dat Cups and Leafs geen deel uitmaakt van een franchise-onderneming. Mevrouw Xiao is een Chinese Tea Master en de klanten wordt dan ook een unieke thee ervaring beloofd waarbij alle theeën persoonlijk bij de producent zijn geselecteerd.

Cups and Leafs Cups and Leafs
Alle theeën komen uit China en Taiwan. Over zowel de gebieden waar de theeën zijn geproduceerd als over de theeën zelf staat een uitgebreide, interessante beschrijving in het boekwerkje op tafel. Hoogtepunt zijn de ‘Flowering Teas’: “echte Artisan Teas; ontworpen door de verschillende beroemde Chinese theedesigners. De hoogwaardige kwaliteit thee-blaadjes worden op een speciale manier samengebonden, zodra ze in water worden ondergedompeld gaan ze ‘bloeien.”

Alle theeën zijn zowel in de lunchroom/winkel als online in de webwinkel te koop in prachtig koperkleurige blikjes.

We hebben allebei zin in een koud drankje en bestellen bij de zeer vriendelijke bediening een Sunny Berry, vers sinaasappel- frambozensap en een Iced Tea Honey Jasmine. Beiden drankjes zijn lekker ruim geproportioneerd en prima op smaak. De ice tea heeft een mooie decoratie van jasmijn bloemetjes mee gekregen.

Cups and Leafs Cups and Leafs
We besluiten de dimsums even links te laten liggen ivm tijdgebrek en bestellen beiden een wrap: een Japanese bbq beef en een Asian veggie (beiden € 6,00). Dan begint het lange wachten. In de tussentijd komen er twee bezorgers van Deliveroo binnen waar de twee dames achter de counter het blijkbaar erg druk mee hebben, want we zien het ene na het andere bakje gevuld worden met dimsums. Naast ons tafeltje zijn er slechts drie andere tafeltjes gevuld dus dat kan nauwelijks invloed hebben op onze bestelling. Na een kwartier hebben we nog steeds geen wrap gezien en begint ons geduld ons parten te spelen. Onze bestelling is niet ingewikkeld: koude gerechtjes waarvan in principe alle ingrediënten al voorgesneden klaar staan voor gebruik. En gingen we hier niet naar toe omdat we even snel in de buurt iets wilden eten voor we er weer keihard tegenaan moesten?….

Cups and Leafs Cups and Leafs

Na zeker 20 minuten wordt eindelijk onze lunch gebracht. Beide wraps vallen helaas tegen. Op de Japanese bbq beef blijken plakjes rookvlees te zitten. Dit is wel ongeveer het laatste wat we hadden verwacht. Bij ‘Japanese bbq beef’ creëer je in onze optiek de verwachting een soort pulled beef te krijgen, van bijvoorbeeld shortribs met een goede Japanse saus a la teriyaki of tonkatsu. Dan blijkt ook de rode paprika, 1 van de 5 ingrediënten, niet op de wrap te zitten. Als we hier navraag naar doen bij de serveerster, geeft zij als verklaring: “Ja sorry, die hadden we niet.” Op de Asian veggie wrap zijn de groenten naar onze smaak veel te grof gesneden en overheerst de veel te zoete (chili)saus.

Een kijkje op het toilet stemt gelukkig weer positief. Lekker schoon en fris!

Cups and Leafs Cups and Leafs

We rekenen snel af bij de dames die verder erg vriendelijk en behulpzaam zijn en waarschijnlijk een prima thee serveren. Dit gaan we op een ander moment proberen als we wat meer tijd hebben.

Om toch onze nieuwsgierigheid naar de dimsums te bevredigen, vragen we waar deze worden gemaakt. Dit bevestigt onze vreselijke vermoedens; enig schoorvoetend vertellen de dames ‘uit de diepvries van DeliXL.’

Cups and Leafs Cups and Leafs

Conclusie: Plek en drankjes zijn prima, maar het eten laat zeer te wensen over. Aan de dimsums gaan we ons na deze teleurstellende informatie niet eens meer wagen. Tip: neem eens contact op met Maggie’s Jiaozi die zelf Chinese dumping maakt van zeer goede kwaliteit.

Cups and Leafs, Zijlstraat 54 Haarlem

Tekst en fotografie: Eef en Lien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here