Iedere Haarlemmer heeft, zoals het een echte Hollander betaamt, tientallen dagelijkse ergernissen. Van het Hollandse weer (te koud! te warm! te nat!) tot toeristen die in de weg lopen: kabbelende koetjes- en kalfjesgesprekken kunnen er uren op voort. Haerlems Bodem pleit ervoor deze ergernissen af en toe eens goed te ventileren, en uit zich deze keer over de kermis.

Het bekendste en oudste plein van Haarlem: de Grote Markt. Ooit de grootste parkeerplek van onze stad, nu het bruisend middelpunt van horeca. Ons prachtige stadhuis glimt van de zon, Lautje kijkt vrolijk op de volle terrassen neer en het episch uitgaanscentrum van de Smedestraat is klaar voor de nacht. Maar ook jaarlijks de plek voor een afzichtelijke kermis met een Canada Goose-invasie die zijn weerga niet kent. Meer dan twee weken zijn de kermisklanten de baas op het mooiste plein van de hoofdstad van Noord-Holland.

Ballen vast! Ballen vast en… rollen maar! De één, de vier, de acht en de zes doen ook mee. Allemaal voor de p-p-p-p-rijzen!”. De microfoon gaat weer even neer.

Het Kamelenracen is een klassieker waar de Haarlemse jeugd emmers zakgeld naartoe brengt in ruil voor semi-legaal speelgoed. Maar ook het gezwengel in de spin met bijhorende sirenes, de schiettent waar iedereen de spijker mist en de horizonvervuiling van het reuzenrad behoren tot de usual suspects. Ja, wen er maar aan. Vijftien volle dagen.

Om de hoek staat een zestienjarige met geplastificeerd haar en een glimmende oorbel zijn frustratie te uiten op de grijpautomaat, omdat hij wéér de Minion-knuffel niet te pakken kreeg. Twee toeristen met prachtige plaatjes van de markt, de fontein en Laurens Janszoon Coster in hun folder turen verdwaald om zich heen, terwijl een ander met opgeheven wenkbrauwen naar de suikerspinnenkraam aan het koekeloeren is.

*Brits accent* “Oh dear, are you sure it’s here darling? This can’t be it!

Begrijpelijk dat het draagvlak voor de kermis afneemt. En wat dacht je van handhaving en politie? Die hebben zonder deze luidruchtige poppenkast ook al een volle agenda.

Intussen schiet een beugel los van een kermisattractie in Amsterdam. Het slachtoffer overleeft het ternauwernood omdat haar gordel gelukkig niet weigerde. Op het nippertje dus. Waarom vegen we die afgedankte pretparkprullen niet gewoon van ons mooie plein af?

En dat kan wel! De kermis heeft geen contract. Er wordt gewoon elk jaar een vergunning aangevraagd en die wordt elk jaar zonder blikken of blozen door de gemeente verleend. Dit jaar wordt een analyse gedaan over de kermissen in Haarlem. Daarna buigt de gemeenteraad zich over de toekomst van de gezellige chaos. Thema bij de gemeenteraadsverkiezingen misschien?

Stel je eens voor! Koningsdag 2018. Wat we niet allemaal voor moois kunnen doen op onze Grote Markt? Mogelijkheden? Eindeloos. De keuze is reuze(rad)!

2 REACTIES

  1. Ik ben de kermissen al lang zat. In schalkwijk stond altijd de grootste . Lang voordat dat terrein werd ingericht voor een parkeergarage was deze allang ter ziele. Niet zo raar . Half crimineel Haarlem kwam daar te samen om het voor de rest van de goegemeente te verzieken. De zomervaartkermis idem dito. Dat de Zaanenlaan nog steeds dit totaal voorbijgestreefde volksvermaak niet van hun dure stoep kan krijgen, verbaasd mij ten zeerste. Aan de andere kant vind ik het wel een stuk traditie dat centraal beleefd mag worden. Als je in het hart van een stad wil wonen…..dan hoor je het kloppen.

  2. Ik vind t wel wat hebben die kermis. Ik ga er zelf niet meer echt heen, maar toen ik wat jonger was vond ik t geweldig. En dat plezier gun ik iedereen. Sterker nog: ik denk nu dat ik lekker nostalgisch een zuurstok ga halen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here