Iedere Haarlemmer heeft, zoals het een echte Hollander betaamt, tientallen dagelijkse ergernissen. Van het Hollandse weer (te koud! te warm! te nat!) tot toeristen die in de weg lopen: kabbelende koetjes- en kalfjesgesprekken kunnen er uren op voort. Haerlems Bodem pleit ervoor deze ergernissen af en toe eens goed te ventileren, en uit zich deze keer over parkeren op zondag.

Zondagochtend is vaak toch wel echt de mooiste ochtend van de week. Zeker nu het weer lente begint te worden, je vroeger dan de rest van Haarlem bent opgestaan en je wordt getrakteerd op een strakblauwe lucht als dank voor het meepakken van dit ochtenduurtje. Zonnestralen verwarmen je gezicht en gefluit van vogels is het enige geluid dat je hoort als je op straat richting je auto loopt.

Zondag is voor velen een trek-erop-uit-, sport-, of bezoek-je-familiedag. Zo ook voor de Haarlemmers in het centrum van de stad. Niet ieder uitje, sportveldje of familielid bevindt zich op loop- of fietsafstand, dus ondanks dat het weer het niet per se vereist, pak je de auto.

Maar: vervolgens, een paar uur later, zijn het er twee, drie, vier – alles na 12.00 uur volstaat – rijd je de straat weer in en doe je de verschrikkelijke ontdekking: geen plek. Niet één parkeerplek. Niet in je straat, niet op dat ene pleintje, niet in de straten achter of voor je, niet aan de gracht. None, noppes, nul, nada. Niks. Zelfs een Peel P50 zou je er niet kwijt kunnen.

Hoe heb je je zo in de maling kunnen laten nemen door te denken dat het een mooie dag was?! Ja, het is een mooie voor al die niet-Haarlemmers die deze prachtige dag besloten door te brengen in hartje Haarlem, want hé, gratis parkeren op zondag. Maar voor jou? Als rasechte Haarlemmer mét parkeervergunning voor het centrum? Nee, jij bent gewoon de klos.

Rondjes worden gereden, alternatieve inparkeermanouvres bedacht, er wordt gescholden, geschreeuwd, verbazingwekkend gekeken naar die dorpse lui en hoe zij hun auto in godsnaam zo hebben kunnen inparkeren dat die plek, waar makkelijk vier auto’s passen, nu met twee auto’s al rammend vol staat. Pacten met jezelf worden gesloten, variërend van “Nooit meer weg met de auto” tot “Als ik die man/vrouw tegenkom die deze auto heeft ingeparkeerd….” .

Je vraagt je af of er ergens een auto niet op de handrem staat, zodat je jouw bolide er met een beetje gericht duwen toch nog tussen kunt krijgen. Maar ja, garanderen dat je die andere auto niet gelijk het Spaarne inflikkert kun je ook weer niet. Dus rijden we door.

Zo rij je dus iedere zondag gemiddeld twintig minuten tevergeefs heel Haarlem door, om vervolgens zo ver te moeten parkeren, dat je op weg naar huis bij wijze van spreken nog langs die markthal/oma/vader/sportclub komt waarvoor je de auto in eerste instantie had gepakt.

Al is het in economisch opzicht te begrijpen dat er op zondag gratis geparkeerd mag worden door iedere automobilist die daar ook maar zin in heeft, voor de Haarlemmers zelf is het een crime. De gemeente zou hier heel simpel even de schop op kunnen gooien en van Haarlem voor iedereen – ook de inwoners – een leuke zondagsstad maken. Hoe? Door het gratis parkeren door te trekken in de parkeergarages. Hoezo betaal je daarvoor gewoon nog op zondag? Welke logica, behalve zakkenvullen, wordt erop toegepast dat centrum Haarlem eigenlijk te vol is voor meer dan één auto per adres, maar dat op zondag alles mag?

Sowieso redelijk vuil om de onwetende of minutenlang rondjes rijdende dagjestoerist uiteindelijk toch aan het betalen te krijgen voor een parkeerplek in één van de vele, ruime parkeergarages. Laten we pleiten voor Haarlem als de fantastische stad die het is voor iedereen, ook op zondag.

1 REACTIE

  1. Goed artikel. Waarbij ik – misschien qua dag iets off-topic – nog een ergernis aan wil toevoegen: Waarom moet je in de parkeergarage in Haarlem op donderdagavond 5 euro 20 betalen, terwijl dezelfde parkeertijd op andere avonden 2 euro 90 kost? Handige extra inkomsten voor een volkomen achterhaald fenomeen als de koopavond. Zeker met de ruimere winkeltijden van tegenwoordig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here