Iedere Haarlemmer heeft, zoals het een echte Hollander betaamt, tientallen dagelijkse ergernissen. Van het Hollandse weer (te koud! te warm! te nat!) tot toeristen die in de weg lopen: kabbelende koetjes- en kalfjesgesprekken kunnen er uren op voort. Haerlems Bodem pleit ervoor deze ergernissen af en toe eens goed te ventileren, en geeft het startsein met de ware plaag van straatverkopers.

“Mag ik u wat vragen?”

We horen het zeker vijf keer in de Grote Houtstraat en rond de hoek van de Zijlstraat. Bloednerveus word je ervan tijdens een welverdiende shopzondagmiddag. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn wel straatverkopers voor ingehuurd: van het NRC en KWF kankerbestrijding tot obscure nieuwe energiemaatschappijen, politieke petities en hippe cursuscentra.

De opdringerige studenten moeten haast wel één van de grootste ergernissen van shoppend Haarlem zijn. Uit pure wraaklust heeft één van onze redacteuren een knaapje van een nieuwe hippe energiemaatschappij een half uur z’n tijd lopen verdoen, om vrolijk af te sluiten met “sorry, ik woon inclusief, goedemiddag!”. 

Hoe bestaat het dat wij een heel legioen aan tieners kunnen betalen voor de grootste ergernis in de straten van ons mooie centrum? “Moet de gemeentepolitiek daar niet wat aan doen?” vragen mensen zich soms af. We zouden eigenlijk niet weten waarom: als die verkopers zoveel scoren dat ze er rijk van worden, wie zijn wij dan om dat te verbieden? Blijkbaar is er markt voor!

Als we de irritante straatverkopers van de straat willen vegen moeten we dat echt zelf doen.
Als we weer ouderwets aangesproken willen worden uit vriendelijkheid, in plaats van commercieel belang, dan moeten we nooit meer op straat onze bankgegevens en handtekening uitdelen. “Mag ik jou wat vragen?” “Nee, geen interesse, groetjes thuis!”
Wil je Unicef toch helpen? Te gek!  Bedank dan vriendelijk die student op straat en ga thuis achter je laptop doneren. Is de organisatie ook best mee geholpen.

Fotografie: Tim Kulk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here