Afgelopen donderdag overtuigde Kita Menari met zijn energieke indie-pop de Haarlemmers in het café van Patronaat om te dansen. De Belgische vrienden van The Lighthouse warmden het café op terwijl deze zich langzaam vulde.

Kita Menari

Zwemmen in het Spaarne

The Lighthouse die het voorprogramma verzorgen, zijn in Nederland nog niet super bekend. Hun album is uitgekomen bij het platenlabel Feels Like Friday Records. En dat is ook hoe zij hun muziek omschrijven: nummers die aanvoelen als vrijdag. Zanger Bram Knockaert vertelt het publiek met een fijn Vlaams accent dat het nummer Late Night Swimming een Haarlemse oorspong heeft. Bij een eerder bezoek belandde de band in het Spaarne en schreef daar een nummer over.

Kita Menari

Bijna-doodervaring

En dan Kita Menari. Het was 13 juli 2016 toen oprichter Micha de Jonge zich klaarmaakte voor zijn laatste duik om het duikbrevet te halen. De finale test in de blauwe wateren van Maleisië was een duik van één uur op zestien meter diepte. Alles lijkt goed te gaan tot tien minuten voor tijd. Hij maakte een tussenstop onder water bij het naar boven gaan toen plots zijn zuurstoffles het liet afweten! Hij schrok en Micha besloot om in één keer het laatste stuk naar boven te zwemmen. Met zijn laatste restje adem, haalde hij het oppervlak. Ondersteboven en in de war van deze ervaring, besloot hij ’s avonds de goede afloop met dans en drank uitbundig te vieren.

Kita Menari

De volgende ochtend vond hij een briefje in zijn broekzak. Hij had die avond alle ideeën voor een nieuwe bandnaam in beschonken toestand opgeschreven. Daartussen stond de naam Kita Menari dat zoveel bleek te betekenen als ‘wij dansen’. Micha noemt het zelf een ode aan het leven. Met de nieuwe muziek en dito naam viert Kita Menari het bestaan. 

Kita Menari

Kita Menari: Young Lover

In februari presenteerde Kita Menari hun eerste EP in een uitverkochte show in Paradiso. Later volgde er een album. Een bijzonder detail is dat de dyslectische Micha de Jonge veelal de teksten fonetisch bedenkt op een eerder geschreven ritme. De muziek wordt omschreven als ‘indie-pop met een jaren ’80 randje’. Sinds het uitbrengen van de debuutsingle Young Lovers heeft Kita Menari al meerdere successen geboekt.

Kita Menari

Hun eerste optreden was bij De Wereld Draait Door. De debuutsingle was te vinden in de Best Of The Week van Apple Music, evenals Spotify’s New Music Friday in Groot-Brittannië en Nederland. Ook de volgende single Shooting For Stars was vaak op Radio 2, 3FM en Radio Veronica te horen. 

Mischa schreeuwt tussen de nummers door “Haarlem laat je horen!” Maar het café blijft stil, en pas bij de tweede keer wordt de oproep luidkeels beantwoord. De zaal is klaar om te dansen op de fijne muziek van Kita Menari. 

Kita Menari

Foto’s en tekst: Peter van Heun

Wil je meer muziek? Lees dan hier over de theatervoorstelling ADEM van LAKSHMI.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here