Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart staat de Philharmonie in Haarlem weer in het teken van De 48 uur van. Tijdens de tiende editie van dit klassieke muziekfestival staan de componisten Mahler en Schönberg centraal.

Drie dagen neusje van klassieke zalm

Gustav Mahler. Bron Wikipedia.

Drie dagen achtereen klinken composities van de grote romanticus Gustav Mahler en revolutionair Arnold Schönberg. Uitgevoerd door top ensembles zoals het Nederlands Kamerorkest, Nederlands Blazers Ensemble en Camerata RCO. Ook is er een unieke performance van Ekaterina Levental met Pierrot Lunaire van Schönberg. Naast de concerten zijn er gratis activiteiten zoals een salon met pianist Jaap Stork en amateurs mogen het beroemde Cavaillé-Coll orgel bespelen.

Arnold Schönberg. Bron Wikipedia.


Camerata RCO brengt op zaterdag 16 maart Mahlers Vierde Symfonie samen met sopraan Judith van Wanroij. Dit unieke ensemble, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, hebben Mahler in het bloed. Mahlers Vierde Symfonie heeft een licht en zonnig karakter, iets wat niet zo veel voorkomt in zijn werken en misschien wel het mooist van al is het laatste deel waarin de sopraan prachtig het hemelse leven bezingt. In 2018 maakte de Camerata RCO een cd-opname van deze symfonie in een bewerking van Erwin Stein uit 1921 voor klein ensemble.

“Das himmlische Leben” een unieke gebeurtenis tijdens De 48 uur van

Het spelen in deze kleine bezetting geeft het werk veel transparantie en benadrukt de lichtvoetigheid. Zelden te horen zijn de uitermate aansprekende en geestige Cabaret Songs die Arnold Schönberg schreef in zijn Weense tijd. Judith van Wanroij zal ze op deze avond met verve uitvoeren. Verder zal Pierrot Lunaire tijdens dit festival in theatrale setting uitgevoerd worden door Ekaterina Levental en speelt het Nederlands Kamerorkest Verklärte Nacht van Schönberg, waarvan de versie voor strijkorkest warm en liefdevol is. Meer informatie vind je op Theater-haarlem.nl

Meer HB? Check hier HB de Boekenrubriek met Theodorus van Zeggelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here