De expositie ‘Architectural Healing’ in de voormalige Koepelgevangenis is afgelopen vrijdag door wethouder van Cultuur, mevrouw Meijs, geopend. Zesenveertig kunstenaars hebben zich verdiept in de geschiedenis van het monumentale gebouw en de verandering die de Koepel ondergaat van honderd jaar gevangenis naar universitaire campus. De exposite maakt onderdeel uit van een zes weken durende culturele manifestatie vol muziek, theater, cabaret, poëzie en film.

Architectural Healing

Haerlems Bodem was er natuurlijk bij en raadt het aan om bij deze bijzondere cultuurmanifestatie te gaan kijken. Wanneer je de Koepel inloopt, weet je eigenlijk niet waar je moet kijken, er is een hoop te zien en te beleven. Duik in een cel die nog in originele staat is en waar je ook sporen van voormalig gedetineerden kunt zien. Bekijk ook cellen die door kunstenaars zeer divers gevuld zijn met licht, beeld of kunst. Alle kunstenaars kregen een identieke cel van tweeënhalf bij vier meter om hun kunstwerk te presenteren.

Bijzondere werken

Sommige kunstwerken zijn erg indrukwekkend. Zo maakte kunstenaar en gedetineerde Leon van Es in zijn cel in Dordrecht kunstwerken van tandpasta en zand. Ja, je zal maar 24/7 in een cel moeten zitten en niks hebben om je te vermaken. Er is ook een cel die gevuld is met vierhonderd zonnebloemen, één voor iedere cel op het gevangeniscomplex. Verder heb je een cel vol verwarmingsbuizen, een ‘gemarmerde’ cel, schetsen, videobeelden, geluiden en nog veel meer.

De kunstwerken van Leon van Es gemaakt met zand en tandpasta.
Onder het dak van de koepel vind je een intrigerend werk van kilometers lange witte elastieken van de Engelse kunstenares Lyndsey Housden.
Kunstenaar Marc Ruygrok liet zich inspireren door de woorden Kom-Ga-Zit-Sta en plaatste een monumentaal en zeer toepasselijk kunstwerk in de koepel.
Kunstwerk van Semna van Ooy


De kunstwerken op de foto’s en bijna vijftig andere kunstwerken van gevestigde kunstenaars en nieuwkomers zijn tot 11 november te bezichtigen in De Koepel. Elk weekend zijn er tentoonstelling vanaf 14.00 uur geopend.

Wil je het gehele programma bekijken? Kijk dan op www.opendekoepel.nl

Prijs: € 7,50 / HaarlemPas € 3,75  | Tickets aan de deur met pin of via de website

Foto’s: Rob Ouwerkerk

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here