Wij van Haerlems Bodem zijn echte Haarlemmers. Waarom? Omdat wij ontzettend goed kunnen muggenziften over alles en iedereen. Ditmaal wilde ik één van mijn ergernissen delen, namelijk: de bakfiets.

De bakfiets was jarenlang een kenmerk voor de melkboer, de visboer en allerlei ander soort boeren. Het is tenslotte bedoeld voor ‘vrachtvervoer op korte afstand’. Toch is ergens rond de eeuwwisseling iets mis gegaan. Kinderen werden bestempeld als vracht en bevonden zich plots in een onbestuurbare houten bak met wielen. Moeders in de Haarlemmermeer die gelijktijdig kilometers maken, zowel op het fietspad als de op weg. Moeders die de bocht nemen alsof ze in een limousine rijden en niet te vergeten moeders/vaders die geen waarde hechten aan de inhoud van hun bakfiets, ‘de afsnijmoeder’. U begrijpt, wij zijn tegen de bakfiets.

 575548_585269601494901_1489906467_n

Asociaal gedrag wordt niet getolereerd, maar moeders/vaders met kinderen hebben meer recht op de weg. Zelfs de wet is in hun voordeel: Sinds 1990 geldt een bakfiets als fiets en mag dus op een fietspad rijden. Een bakfiets die breder is dan 75 cm mag eventueel een rijbaan gebruiken, zelfs als er een verplicht fietspad is (RVV 1990 art 5). Absurd! Maar de regelgeving voor het meenemen van passagiers dicteert: kinderen tot acht jaar, moeten een doelmatige zitplaats hebben met steun voor handen, voeten en rug. Het is dus regels gebruiken en breken met de bakfiets.

Toch gaat het niet eens om de ruimte die de bakfiets inneemt op de weg. Wanneer er verantwoordelijk om wordt gegaan met dit ongeleide projectiel kunnen wij dit tolereren. Maar hier schuilt het probleem, er wordt niet verantwoordelijk omgegaan met de bakfiets (en tevens haar inhoud). De bakfiets wordt gezien als kinderwagen die je overal tussen kan douwen. Een soort militaire colonne van één voertuig, die niet onderbroken mag worden.

Wat willen wij met dit muggenziften bereiken? Dat er verantwoordelijk wordt omgegaan met dit vervoersmiddel, maar noch liever dat moeders/vaders kiezen voor het kinderzitje voor en achter. Het is zelfkennis wanneer er gekozen wordt voor een vervoersmiddel dat beter te besturen is. Dus hierbij een oproep aan alle moeders, stiefmoeders, surrogaatmoeders en aupairs; Laat de bakfiets staan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here