Heel veel mensen hadden kritiek toen Remco Jonker en Nienke Jonker Verweij in 2012 de Dessertbar openden. Beiden toen begin dertig, wel horeca-ervaring maar geen geboren ondernemers en zeker geen hoogdravende visie. Het pand in de Warmoesstraat vonden ze online. De voorganger ging er, na minder dan twee jaar weer uit, evenals zijn voorganger en zíjn voorganger. Na een grondige verbouwing en re-styling kon ‘het experiment’ beginnen.

Zo ontstond het idee eigenlijk. Nienke vertelt dat ze op dat moment nog in een wijnbar werkte, terwijl ze ondertussen de opleiding vrijetijdsmanagement deed. Ze vroeg zich af of een dessertbar net zo makkelijk een succes zou kunnen zijn als een wijnbar. Ze schreef er zelfs een afstudeerproject over. “Die hele scriptie was natuurlijk volkomen onzinnig,” zegt Nienke. Maar blijkbaar was het idee op zich dat niet. Remco was er in eerste instantie niet echt voor te porren, maar toen duidelijk was dat Nienke niet van plan was het idee te laten varen, besloot hij mee te doen. “Ja, ik kon wel iets anders gaan doen,” zegt hij met een scheef lachje. “Maar ik weet hoe dat gaat; dan was ik uiteindelijk toch nog de helft van de tijd voor haar bezig geweest.” Twee jaar later bleek de zaak niet alleen “crisis-proof” maar ook zeer succesvol.

Dessertbar

Toetjes Desserts

Want de toetjes… de desserts dus. Het woord ‘toetjes’ doet de gerechten namelijk echt geen eer aan. De combinaties van zelfgemaakt ijs, taart en hier en daar een vleugje likeur komen samen in de mooiste zoete heerlijkheden. Franse citroentaart, Tiramisu, Tarte Tatin en de twee publieksfavorieten: caramelcheescake en de bijna sensuele Moelleux au Chocolat (een klein chocoladetaartje geserveerd met rood fruit waaruit, wanneer je het aansnijdt, een rivier van warme chocoladesaus je bord op stroomt). Ook zijn er drinkdesserts als Scroppino en de Vanilla-Ice-Kahluacoffee.

En omdat de Warmoesstraat ook echt een doorloop is voor bezoekers van de stad in de middag serveert de Dessertbar ook een uitstekende lunch met diverse heerlijke broodjes, waarvan de Bocadillo de Ternera (broodje met o.a. dungesneden biefstuk en aioli), de meest geliefde is. Alles huisgemaakt van verse ingrediënten en mooi geserveerd.

Dessertbar

“Een pijpenlaatje waar iedereen naast elkaar moet zitten op dezelfde lange bank aan kleine tafeltjes en waar ze toetjes serveren? Dat wordt nóóit wat.”

Dessertbar

Perfecte drankje

Kom je vaker bij de Dessertbar dan hoef je niet meer te zeggen wat je wil drinken; ze kennen je favoriete drankje. Of ze doen een suggestie op basis van je dessert en trekken dan een prachtige fles uit de rijkelijk gevulde wijnkast. Die kast staat vol met flessen wijn, port, whisky en likeuren die Nienke en Remco ‘sparen’. Ze hebben plezier in het zoeken naar bijzondere flessen en hebben wel vier leveranciers die hen steeds nieuwe en speciale dranken leveren. Het is een beetje zoals andere mensen postzegels sparen; de lol van een zeldzaam of bijzonder exemplaar toevoegen aan je collectie. Maar gelukkig hebben ze er geen enkele moeite mee die flessen voor je open te trekken en je bijvoorbeeld te laten genieten van een tawny port (minimaal zeven jaar op hout gerijpt) met een ‘bourbon barrel taste’. Of een goede whisky of cognac. Nienke heeft er verstand van en kan je helpen jouw perfecte drankje te vinden.

Dessertbar

Inmiddels zijn we precies zes jaar verder en de Dessertbar is voor veel Haarlemmers een vaste stek voor lunch, borrel of alleen voor het allerlekkerste toetje. Maar ook uit andere steden en zelfs uit het buitenland weet men de Dessertbar te vinden. Het resultaat is een altijd levendige go-to place waar je gewoon een keer geweest moet zijn. Bij Haerlems Bodem zijn we in ieder geval volledig om.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here