Soms als ik door Haarlem loop, ruik ik nog de geur van de Droste fabriek. Dat is raar, want de cacaobonenbranderij is al sinds 2004 niet meer actief in Haarlem. En toch ruik ik het soms nog. Alsof de geest van Gerardus Johannes Droste nog door de stad zweeft. 

Droste is opgericht als banketbakker in het pand aan de Verwulft waar nu de McDonalds zit. Ik vraag me dan toch af of de geest van Droste nog door Haarlem vliegt, omdat hij geen rust heeft vanwege de nieuwe bestemming van zijn pand. Ambachtelijke chocolade pastilles zijn vervangen door Big Macs en lekkere chocolade door frietjes. 

Ik liep er laatst langs en zag er vrijwel alleen jongens met een grote rugtas op hun rug staan. Ze stonden te wachten op een bestelling, te wachten op werk. Sinds McDonalds het eten aan de deur bezorgt, is het stil in de ballenbak. En als je toch zelf ter plaatse iets wilt eten, zul je de bestelling zelf moeten kiezen op een grote touchscreen. De dagen van “mag het een onsje meer zijn?” liggen dan wel erg ver achter ons. 

En toch is dat onsje-meer nog steeds gewaarborgd, ook het touchscreen doet aan up- en cross-sell. Als je op frietjes klikt, biedt hij de grote variant aan en als je iets hebt toegevoegd aan je digitale winkelwagen, geeft het touchscreen je direct een suggestie voor een kleine extra burger of drankje. En ik denk zomaar dat het in het geval van fastfood nog zorgt voor meer omzet dan een verkoper ook.

Tegenover een verkoopmedewerker aan de kassa ligt schaamte toch op de loer als je naast je Big Mac menu, ook nog een McKroket en 6 chicken nuggets bestelt. Dus je houdt je in en bestelt alleen de nuggets. Een computer oordeelt echter niet en bedankt je zelfs als je ogen groter zijn dan je maag. Een computer bespaart McDonalds dus niet alleen kosten voor een kassamedewerker, het levert extra omzet op van iedereen die een touchscreen meer van de vijfde zonde toevertrouwt dan een mens.  

De hamvraag is dus: hoeveel chocolade had Droste wel niet verkocht als hij 2 bestel-palen in zijn winkel had staan? En in die 2 bestel-palen weer 2 bestel-palen en in die 2 bestel-palen weer 2 bestel-palen en in die 2 bestel-palen weer 2 bestel-palen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here