Volgens de online encyclopedie is een kenau een vrouw die zich onvriendelijk, bazig en onvrouwelijk gedraagt. Een bazig manwijf. Dat wist je ongetwijfeld. Wist je ook wie er verantwoordelijk was voor deze vernoeming? Kenau Simonsdochter Hasselaar vervulde een indrukwekkende rol door haar verzet tijdens de belegering van Haarlem in de Tachtigjarige Oorlog. Een verhaal waard om verfilmd te worden en dat is gebeurd. Haerlems Bodem was bij de perspremière.

Kenau de film is een in beeld gebrachte geschiedenisles over Haarlem. We gaan vijf eeuwen terug in de tijd. De Tachtigjarige Oorlog was een paar jaar aan de gang en in een poging van het Spaanse Rijk om de Nederlanden over te nemen, werd Haarlem belegerd. Kenau was een houthandelaarster die mee vocht tegen de Spanjaarden en bekend is geworden door de legende over hoe ze dit aangepakt zou hebben. Zo zou zij een leger van 300 vrouwen hebben aangevoerd in de strijd tegen de Spanjaarden. Een prima basisingrediënt voor een film.

Als je verwacht veel bekende Haarlemse plekken te spotten in deze film, kom je van een koude kermis thuis. De film is vanwege budgettechnische redenen grotendeels opgenomen in Hongarije.  Het geheel is prachtig gefilmd, de beelden zijn indrukwekkend. De vecht- en oorlogscenes hadden wel wat explicieter gekund. Zien dat een in beeld gebracht gemarteld persoon daadwerkelijk gemarteld wordt, maakt het geloofwaardiger. Maar da’s persoonlijk. De illusie wordt gewekt dat er hoofden worden afgehakt, maar je ziet het niet gebeuren. En camera’s heftig op en neer laten bewegen om de impact van afgevuurde kanonskogels intenser te laten lijken, had ook best anders gekund.

Ondanks dat het prachtig gefilmd is, doet de filmset aan alsof je naar een toneelstuk zit te kijken. Bij een toneelstuk maakt het niet uit dat je ziet dat het niet echt is. Bij een film wil je toch graag dat het er allemaal realistisch in beeld wordt gebracht.
Monic Hendrickx speelt haar rol als Kenau heel sterk. Een wat norse vrouw is het, maar ze wekt sympathie op omdat ze alles op alles zet om Haarlem te verdedigen. Een ‘manwijf’ die niet opgeeft. Een nog relatief onbekende naam die waarschijnlijk niet lang onbekend zal blijven is Sallie Harmsen. Menig man én vrouw zal onder de indruk zijn van haar schoonheid en acteertalent.

Het verhaal over Kenau Simonsdochter Hasselaar is door de tijd heen nogal opgeblazen. De uiteindelijke film is zeker op waarheid gebaseerd, maar is grootser en heroïscher gemaakt (geheel volgens de bedoeling van de makers overigens) wat een prima basis is geworden voor het boek, deze film en niet te vergeten de game. Kenau’s vrouwenleger strijdt via een online game voor Plan Nederland. Plan besteedt extra aandacht aan meisjes, omdat zij in veel landen worden achtergesteld en gediscrimineerd. Juist meisjes kunnen de armoedespiraal doorbreken, als zij dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens.

De beelden, veel van het acteerwerk en het verhaal over Haarlem zijn redenen om deze film te gaan kijken. Verwachtingen moeten gemanaged worden, maar als je gek bent van de geschiedenis en het verhaal over de rol van Haarlem in de Tachtigjarige Oorlog, zal je waarschijnlijk weinig last hebben van de ‘bijwerkingen’ zoals hierboven beschreven. Voor Haarlemmers is het toch gewoon lekker om naar een echte bioscoopfilm over hun stadje te gaan.

Kenau de film is vanaf 6 maart in de Nederlandse bioscopen te zien (wij geven kaarten weg!).
Alles omtrent de film en de game vind je op Kenau’s Facebookpagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here