Het was een nek-aan-nekrace tussen maaltijdbox Beebox en modelabel Miss Green. Met slechts vijftien stemmen meer mag Beebox zich de trotse winnaar noemen van de Groene Mug Bokaal 2017. Het bedrijf krijgt de wisselbokaal voor de bijdrage aan een duurzaam Haarlem. De derde plaats ging naar tweedehandswinkel Snuffelmug.

Ruim 2.000 Haarlemmers brachten hun stem uit op een van de zes genomineerden. Op 13 februari reikte wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema en bokaalhoudster 2016 Alice Taylor van MooiZooi de prijs uit tijdens een netwerkbijeenkomst in Pepijn’s Kitchen. “Er komt nu zoveel op me af,” zegt Esther Gijze van Beebox een dag later aan de telefoon. “Ik vond het al een hele eer om genomineerd te zijn. Maar toen ik gisteren eenmaal op dat podium stond, dacht ik ‘nu wil ‘m winnen ook’.” En met 607 stemmen is dat gelukt.

Van Nederlandse bodem

Beebox bezorgt elke week zo’n drie- tot vierhonderd biologische maaltijdboxen bij Haarlemmers thuis. Lekker duurzaam met de bakfiets. In de box zit onder andere gele kool uit Bloemendaal, kaas van de Dinkelhoeve uit Heemstede, geitenkaas van geitenboerderij Van Dorp uit Weteringbrug en vlees van de Koningshoeve uit Spaarnwoude. “De diversiteit van Nederlandse boeren is veel groter dan veel mensen denken. Eten van eigen bodem en met het seizoen mee is bovendien beter voor het lichaam. Voor nieuwe abonnees is het soms wel even wennen om geen rijst of pasta maar bijvoorbeeld gort te eten.” Door de rechtstreekse verkoop krijgen boeren een eerlijke prijs en wordt er niet onnodig rondgereden om producten van heinde en ver te halen. “Ik hoop dat we met elkaar een verschil in de voedselketen kunnen maken.

De Groene Mug heeft een mooi plekje gekregen bij Esther thuis. “Ik wil wat 3D-printjes van de bokaal laten maken voor mijn bezorgers. Zonder hen was dit ook niet gelukt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here