Middelbare school de Hartenlust in Bloemendaal vond het tijd voor een actie tegen de klimaatveranderingen. Daarom werd er een CLIMATE CHALLENGE georganiseerd. Deze challenge werd gehouden van 14 maart tot en met 22 maart. HB vond dit een leuk initiatief en schreef samen met leerling Lea Hoeksta dit artikel.

CLIMATE CHALLENGE

Een week lang Climate Challenge

Als je mee wilde doen aan de CHALLENGE kreeg je een lijst met daarop 14 milieuvriendelijke uitdagingen, bijvoorbeeld: maximaal 10 minuten douchen, afval scheiden, geen vlees eten en geen eten kopen met overbodig verpakkingsmateriaal. Daar moesten de deelnemers minstens vijf dingen van aankruisen om mee te mogen doen. De aangekruiste opties moesten een week lang volgehouden worden. Maar liefst tachtig leerlingen gingen deze uitdaging aan.

Ik had soms wel een bedenkmomentje als ik worst wilde eten

Desi (klas 2) : “Thuis scheiden we afval, met name papier, karton, plastic en restafval. Ik had soms wel een bedenkmomentje, bijvoorbeeld als ik worst op mijn broodje wilde doen, maar ik had op het formulier aangegeven dat ik geen vlees zou eten. Ik ben niet echt een hele erge vleesfan, dus een week zonder vlees vond ik niet zo erg. De meeste dingen die op de lijst staan, blijf ik doen. Zo douch ik tussen de 5 á 10 minuten.” Stijn, ook uit klas 2, heeft eigenlijk niet echt iets van de challenge gemerkt: “Ik ben zelf al behoorlijk milieubewust bezig omdat ik al ruim tweeënhalf jaar vegetarisch ben.”

CLIMATE CHALLENGE

Aanpassingen aan de school

Als beloning kregen de deelnemers aan het einde van deze week een lunch aangeboden, gesponsord door Bakkerij van Vessem. Ook heeft een aantal leerlingen met het verzamelde plastic een kunstwerk gemaakt dat is te bewonderen in de aula van de school. Met de CLIMATE CHALLENGE zijn er wat veranderingen aangebracht in de school:

  • Het schoolgebouw heeft enkel glas, waardoor het soms best koud kan zijn. Docenten en leerlingen hebben dan de neiging om de verwarming hoger te zetten, terwijl dat niet milieubewust is. Als oplossing hebben ze bedacht dat de verwarming een tandje lager kan, dus trekt een lekker warme trui aan.
  • De school is afval aan het scheiden. Er staan verschillende afvalbakken voor plastic, papier en restafval.
  • De school heeft de natuur mee naar binnen genomen. Er staan verspreid in het gebouw verschillende planten die zorgen voor een schonere lucht.
CLIMATE CHALLENGE

Dit is niet alles wat er gaat gebeuren op De Hartenlust. Zo zijn ze op zoek naar nog meer milieuvriendelijkere aanpassingen rond en om het schoolgebouw. Bij Lea thuis proberen ze ook milieubewuster te leven: “We zetten de verwarming lager als we gaan slapen, we eten regelmatig vegetarisch, we scheiden afval, gaan regelmatig naar de kringloop om spullen te hergebruiken en we proberen meer de fiets te gebruiken. Zelf zou ik nog  milieuvriendelijker willen leven, maar ik weet niet zo goed wat ik nog meer kan doen.” De Hartenlust en Lea zijn al goed op weg. Toch zouden ze nog meer willen doen, maar het is nog uitzoeken hoe dat moet gaan gebeuren: “Maar dat we verder gaan, staat vast.”

Meer Haerlems Bodem? Check de nieuwste No Spang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here