21 juni; wereldwijd een veelbetekenende dag. Vooropstaand is het de eerste dag van de zomer, dus vreugde alom. Maar, als je naar de geschiedenis kijkt, hebben veel historische dingen ook op deze dag plaatsgevonden. Op 21 juni 1955 verscheen het eerste boek van Nijntje, in 1979 werd de eerste Walkman gelanceerd en in 1948 de eerste lp. 21 juni 2015 is de datum dat er in ons Haarlem, weliswaar op kleinere schaal, iets memorabels gepland staat. 30 jaar Houtfestival. Het jaarlijkse feest waar internationale muziek en dans een podium krijgen en de niet-westerse culturen naar voren worden gebracht. Ik sprak met Marjoleine Konersmann, vrijwilligster van de afdeling marketing & communicatie.

Ongekende inzet

Het is een team van ongeveer 30 man, plus alle vrijwilligers op de dag zelf, dat het festival mogelijk maakt. Marjoleine geeft het voorbeeld van producent Marleen Klooswijk. Een vrouw, ook wel ‘Miss Houtfestival’ genoemd, die zich al tientallen jaren inzet hiervoor. Het organiseren is soms lastig, vooral in een tijd als deze dat er flink wordt bezuinigd op kunst en cultuur. Hierom des te meer bewonderingswaardig dat het al zo lang stand houdt.

007

Viering

Massaler zal het niet worden dan andere jaren. Dit is ook niet het doel van de organisatie, aangezien het af zou doen van de charme van het festival. Ze laten het jubileum van dertig jaar zeker niet ongemerkt voorbij gaan, maar een hele heisa, dat hoeft niet per se. Twee dingen komen er dit jaar speciaal bij. Ten eerste een fototentoonstelling. Deze staat op het festival zelf en zal een impressie van de afgelopen dertig jaar weergeven. Daarnaast hebben ze een ‘vijfde’ podium. Naast de reguliere vier podia, zal nu een oude Amerikaanse schoolbus neergezet worden. Hierin zullen artiesten geïnterviewd worden en geven ze korte, akoestische optredens. Dit om meer achtergrondinformatie te bieden voor het publiek.

Niets moet, alles mag

De familiesfeer is een belangrijk aspect op de dag zelf. Dit is dan ook de charme van het Houtfestival. De eerder genoemde vier podia zorgen gezamenlijk voor een gevarieerd aanbod. Op het Houtpodium staan de grotere, dansbare acts. Voorbeelden zijn artiesten als Khaira Arby uit Mali, ook wel de ‘Koningin van de Woestijnblues’ genoemd, en Gerardo Rosales & Combo Mundial, die opzwepende old school salsa brengen. Verder is er het Grenzeloos Podium, dat zich richt op de meer avontuurlijke wereldmuziek, het Talentenpodium wat voor zich spreekt en de Familietent, waar in en rond de tent de nadruk ligt op de jongere bezoekers. Dit jaar zal daar onder andere de Bijlmer Steelband Kids staan en kinderen zullen op een speelse en educatieve manier betrokken worden bij de optredens. Jong, oud, iedereen is dus welkom. Er staan geen hekken of norse beveiligingspitbulls en vrijwel alles kan. Iemand in een regenboogoutfit, die compleet in zijn eigen wereld vrij staat te dansen in het gras, is dan ook geen vreemd gezicht. Dit is weliswaar een clichébeeld, maar het geeft wel aan dat vrij weinig als heel gek wordt gezien.

044-2

Nieuwe indrukken

Helaas neemt dit clichébeeld in Haarlem af en toe de overhand. Ik snap, dat als men het woord ‘niet-westers’ ziet staan, er gelijk een vaag beeld kan opdoemen. Maar het is heus niet zo dat het een groot dromenvanger-festijn is, met zonnekorrels, zenstenen en Himalaya-lava. Het is anders, absoluut, maar anders is niet altijd zo eng als we denken. Het is er nota bene al dertig jaar, dus zo choquerend zal het echt niet zijn. Even heel standaard gezegd: het verbreedt je horizon. Het laat zien dat er zoveel in de wereld is, waar wij geen weet van hebben. Je hoeft de muziek niet per se op Spotify stuk te draaien, of je maaltijdplan drastisch om te gooien, maar het is toch leuk om te zien dat er ook andere dingen bestaan dan pop, rock, boerenkool en biefstukken medium-rare.

Hoe dan ook, ga even kijken op 21 juni. Wie weet wordt het je favoriete festival, misschien vind je het niets, misschien prima voor af en toe. Als je nog twijfelt, of je wilt meer informatie, kijk even op de website. Hier vind je alles, van de volledige line-up, tot wat er voor elke leeftijdscategorie verder wordt georganiseerd. Overtuigd? Dan heel veel plezier.

Tekst: Eva Warner
Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here