Onze trots is Haarlem. Door de jaren heen is het straatbeeld veranderd en het blijft veranderen. Het Noord-Hollands Archief verblijdde ons met mooie Oud Haarlemse foto’s. Om de twee weken plaatsen wij er één op onze website…

Deze week de Grote Houtbrug met de commiezenhuisjes, bekeken richting het zuiden. Deze huisjes werden bewoond door de ambtenaren die ‘commissie‘ heften aan voorbijgangers en mensen die de stad in wilden. Tot 1825 stond hier de Grote Houtpoort, een van de belangrijkste toegangspoorten tot de stad. Na de reorganisatie van het Houtplein in 1926 werd de Grote Houtbrug verbreed en verdwenen de huisjes. De Haarlemse beeldhouwer Hendrik van den Eijnde vereeuwigde in de hoofdpijlers van de brug twee historische figuren uit de geschiedenis van Haarlem, Frans Hals en Lieven de Key. De beeldhouwer gaf Frans Hals een palet en penseel als attributen en Lieven de Key kreeg een hamer en een beitel.

Nu staat de brug vooral bekend als ingang naar de Grote Houtstraat of andersom richting Houtplein, de Haarlemmerhout of verder richting Heemstede. Wat is jouw leukste herinnering aan de Grote Houtbrug? Over twee weken een nieuwe ‘Oud Haarlemse foto’, deel jouw mening of verhaal over deze foto hieronder.

Klik hier voor meer oud Haarlemse foto’s.

Met dank aan het Noord-Hollands Archief.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here