Broederliefde, De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat zijn dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid op de veertien landelijke Bevrijdingsfestivals. ‘De Jeugd’ bezoekt Bevrijdingspop en zal het festival in Haarlem dit jaar afsluiten.

De Jeugd van Tegenwoordig werd in 2005 opgericht door rappers Willie Wartaal, Vjèze Fur, Faberyayo en producten Bas Bron. Vijf platen en een musical verder is de hiphopgroep niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. De mannen vliegen op 5 mei van Groningen naar Friesland en via Zuid-Holland en Amsterdam naar Haarlem. Het is alweer vijf jaar geleden dat ze voor het laatst op Bevrijdingspop stonden. Met nummers als ‘Sterrenstof’, ‘Get Spanish’, ‘Manon’ en uiteraard ‘Watskeburt?!’ belooft het een knallende finale te worden in de Haarlemmerhout.

Ambassadeurs

De betekenis van vrijheid is voor iedereen anders, maar voor de Ambassadeurs staat één ding vast: vrijheid is niet vanzelfsprekend. 4 en 5 mei zijn voor de Ambassadeurs twee belangrijke dagen. “Vrijheid is een moeilijk en groot thema. Daarom vind ik het heel belangrijk dat we ambassadeurs zijn. Om er, ook al is het maar een klein beetje, invulling aan te geven,” zegt Vjèze Fur. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft samen met de Ambassadeurs mini-documentaires gemaakt. Hierin worden ze gevolgd en geïnterviewd over wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. De Jeugd van Tegenwoordig onderzocht hoe vrij je in Nederland bent als je niks hebt of alleen maar materie nastreeft.

Op de line-up van Bevrijdingspop 2017 staan naast slotact De Jeugd onder andere Spinvis, Bombino en Gregor Salto. Meer namen worden later bekend gemaakt.

Update 9 maart

Broederliefde is niet langer Ambassadeur van de Vrijheid. Dit is de officiële verklaring van het comité:

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is tot de conclusie gekomen dat het ambassadeurschap van Broederliefde op dit moment door te veel mensen als grievend wordt ervaren. Daarom is besloten dat Broederliefde niet langer de titel Ambassadeur van de Vrijheid zal dragen.

Vorige week dook een filmpje op van elf maanden geleden waarin één van de rappers antisemitische leuzen scandeerde. Hij is zich zeer bewust van de impact van de uitlatingen die hij heeft gedaan en heeft daar excuses voor aangeboden. In het kader van het ambassadeurschap heeft Broederliefde een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het kwetsende karakter van zijn uitspraken is hem toen nog duidelijker geworden. Broederliefde respecteert de keuze van het comité. Het comité waardeert de inzet van Broederliefde. Desondanks is het Nationaal Comité 4 en 5 mei tot de conclusie gekomen dat de titel Ambassadeur van de Vrijheid nu niet passend is en wil voorkomen dat deze discussie op 4 en 5 mei het herdenken en vieren in de weg staat.

Het Nationaal Comité is in gesprek met de Bevrijdingsfestivals over de gevolgen hiervan voor de programmering van de betrokken festivals.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here