Het is alweer maanden geleden dat ik mijn gal spuwde over de bakfiets, Haarlems favoriete obstakel. Ondanks het feit dat het verhaal nog steeds relevant is, heeft Haarlem te maken met een nieuw ongeleid projectiel dat de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Het gaat hier over de kratjesfiets c.q. het kratjeskind.

Onpraktisch en onveilig
Het is gewoon niet leuk meer. Kom je in de buurt van een basis of middelbare school dan vliegen de kratjes je om de oren. Uiteraard heeft dit kratje een functie: de draaglast verminderen bij de gebruiker. Het is een onveilige eenvoudige manier om een tas te vervoeren, maar ook een praktische methode om schade toe te brengen aan overig wegverkeer. Te weten, mijn auto!

Levensgevaarlijk! Voor het stoplicht staan ze te wachten, klaar om te accelereren. Bij het zoeken naar een beetje momentum zwenkt het voorwiel van links naar rechts, waardoor het lijkt alsof ze een glaasje te veel ophebben. Komt u als automobilist in de buurt? Dan is voorzichtigheid geboden, anders is het schade. (Red. En wij bedoelen hier niet schade Deutschland)

Een kratje maakt nog geen chaos
Net zoals dat 1 zwaluw geen zomer maakt, is 1 kratjesfiets nog geen chaos. Waar het fout gaat – en dit is een beeld zo angstaanjagend ik wil het eigenlijk niet voor u schetsen – is zodra de bel gaat. Het is 15:00 uur, school is out en de kuddediertjes, want dat zijn het, zigzaggen en slalommen zich een weg door het verkeer. Het is hier overigens toegestaan om een waarschuwingsclaxon te lossen.

Rakelings passeren zij auto’s om voor het stoplicht in een grote rij klaar te staan zoals bij de tour. Pas als de zwerm zich verspreid kunt u veilig doorrijden, om daarna een andere zwerm kratjesfietsen tegen te komen bij een volgend stoplicht. Oprecht hoop ik dat deze kratjesfietsbestuurders hun rijdende obstakel in zijkant van de auto van hun ouders parkeren.

Over parkeren gesproken: moet ik het nog hebben over de gebruikte ruimte in een fietsenstalling? Ach, misschien ben ik aan het muggenziften, maar sommige trends kunnen beter snel overwaaien. Laten wij dit ook hopen voor wat betreft de bakfiets- en de kratjesfietstrend.

Mijn volgende opiniestuk wil ik schrijven over de Rand(debielen)weg. Linksrijders voeren hier de boventoon en dat euvel mag nu wel eens afgelopen zijn. Afhangend van de respons op dit stuk, zal ik de inkt in mijn pen weer laten vloeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here