De Lichtfabriek is terug! Oké ze zijn nooit weg geweest, maar de wil, mogelijkheden en enthousiasme om te shinen is groter dan ooit. Wij spraken met Bertjan Schaminée, één van de drie pioniers van de Lichtfabriek.

Lichtfabriek even op de achtergrond
De Lichtfabriek is bij veel Haarlemmers een bekende locatie. Velen onder 30 zullen wellicht een schoolfeest hebben meegemaakt op deze te gekke locatie. Maar toch is de Lichtfabriek de laatste jaren naar de achtergrond verdwenen.

Voorheen was de Lichtfabriek in handen van de gemeente. Deze heeft het pand verkocht aan een projectontwikkelaar, welke op zijn beurt het doorverkocht aan een andere projectontwikkelaar. Toch deed niet één projectontwikkelaar zijn best het pand op te knappen en veel van de restauraties zijn geregeld door de Lichtfabriek zelf. De Lichtfabriek valt onder Stichting Waakvlam en wordt bestuurd door Bertjan Schaminée, Wim Brugman en Joost Berkhout. De heren besloten wel al een aantal feesten te geven, want dit was het initiële plan.

3pioniers222

Inmiddels zijn de daken vernieuwd en zijn er geluidsdichte deuren geplaatst. Niet geheel onbelangrijk als je een evenementenlocatie beheert. Gelukkig is er nu ook een projectontwikkelaar opgestaan die wél het beste met het pand voorheeft. Zijn naam is Erik de Vlieger en hij was al eens eigenaar van het pand.

Moeilijk moment
Het achterstallige onderhoud is inmiddels grotendeels opgelost, maar er is nog één klein punt dat problemen op kan leveren ‘Geluidsoverlast’.

Een aantal jaar geleden besloot de gemeente om een nieuwbouwwijk vlak naast de Lichtfabriek te plaatsen. Helaas is het niet ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ volgens de gemeente.  “Want”, zegt Bertjan, “Woonfuncties gaan altijd voor.” Door de nieuwbouwwijk precies daar te plaatsen, draagt de gemeente indirect bij aan de geluidsoverlast. Dit betekent dat de hele programmering van de Turbinehal overgezet moest worden naar het Oliehuis en het Meterhuis. Een lastige klus.

Het offensief; betrokken, begripvol en beter
Toch gaat de Lichtfabriek goed om met de bezorgde problemen en onderhoudt contact met de omwonenden. Er wordt duidelijk aangegeven wanneer er een feest is en wanneer dat feest is afgelopen. Wat betreft de echt grote feesten, zullen deze sporadisch plaatsvinden. Desondanks heeft de Lichtfabriek samen met de Patronaat en de Stalker deelgenomen aan een test. Hierbij test de gemeente hoe het is als de locaties tot 06:00 open blijven. Trekt dit bezoekers uit Amsterdam? Hoe reageren omwonenden? Nu is het zo dat de Lichtfabriek bij uitzondering zo’n feest mag geven. Dus alle Haarlemmers, woonachtig in Amsterdam, kunnen met de trein terug. Beter!

lichtbord700

Verander/ Verbeteringen
De Lichtfabriek is ondersteund door BOEi (Nationale maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van industrieel erfgoed). Dankzij hun bijdragen is het dak  vernieuwd, en is ook de geluidsisolatie is verbeterd. Afgelopen winter stond de strandtent Ajuma in de Lichtfabriek. De bedoeling is dat als je met een kleinere club komt een intiemere setting kan creëren.

De Lichtfabriek merkt ook dat de “algemene dance avond’ begint te veranderen. Hierdoor zijn ze veel meer de link aan het zoeken met muziek, cultuur en kunst, maar ook willen ze zorgen voor meer beleving en bezoekers actief deel laten nemen. Denk bijvoorbeeld aan het ‘bring your own lights festival’ van JeSuisEnergy.

Het Energiehuis wordt gebruikt voor bruiloften, recepties en dergelijke. Het Oliehuis is het beste geïsoleerd en zit in het midden.  Tot slot de Turbinehal, waar vroeger de grote feesten werden gegeven. Maar ook hebben ze een vergaderkamer, de rozenkamer genoemd. Hier kunnen kleine groepen (ongeveer 10 man) vergaderen in een creatieve hotspot, maar er is ook een kookstudio. Hier kunnen grotere groepen samen een gerecht maken en daarna gezellig opeten.

De Lichtfabriek is een combinatie van kleine en grote ruimtes, dit zorgt ervoor dat het als evenementen locatie multifunctioneel is.

Toekomst
Wat kunnen wij in de toekomst verwachten van de Lichtfabriek? Als eerste wil de Lichtfabriek zo veel mogelijk maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sustainable is al een tijd het ‘codewoord’ en ook Lichtfabriek is bezig dit toe te passen op de afval verwerking en de verlichting. Ze proberen zoveel mogelijk met LED-lampen te werken. Ook zouden ze graag zonnepanelen op het dak plaatsen, om energie op te wekken en tevens ook stroom aan de buurt te kunnen leveren.  De panden zijn niet optimaal geïsoleerd en daarom is de gasrekening  hoog. Dus naast idealisme is het ook noodzaak voor de Lichtfabriek.

Qua programmering gaan we meer de kant op van cultuur. De dancefeesten zullen plaats moeten maken, juist omdat er meer aandacht is voor kunst en cultuur. Uiteraard blijven er wel leuke feesten in de Lichtfabriek komen, maar in mindere maten. Toch neemt de ‘kwaliteit’ ook toe, want er is dus de optie om een feest te geven tot 06:00. Dit trekt hopelijk nieuw publiek uit omliggende steden.

Conclusie
Wij concluderen dat De Lichtfabriek er helemaal klaar voor is. De wil om het terrein nieuw leven in te blazen heeft zeker kans van slagen. De drie hallen bieden ieder een alternatief en met een vergaderzaal en een kookstudio is deze evenementen-locatie klaar voor de bezoekersstroom. Tot slot voegt Bertjan toe: “Ik zou het echt heel leuk vinden, als wij er in slagen, om van dit terrein een creatieve hotspot te maken. Dat is ook eigenlijk ons uitgangspunt geweest….”    “…Ik zou het heel leuk vinden als wij kunnen toe groeien naar een soort van WesterGas Fabriek, dat is waar wij aan werken.” Aan de locatie zal het niet liggen, dus zoek jij nog een locatie voor je feest, vergadering of bijeenkomst. De Lichtfabriek straalt je tegemoet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here