In de tentoonstelling ‘De Maakbare Mens’ stelt het Dolhuys op eigenzinnige wijze de maakbaarheid ter discussie. Ter gelegenheid van deze laatste openingsweken krijgen alle bezoekers vanaf de voorjaarsvakantie – zaterdag 24 februari – een gratis magazine ‘De Maakbare Mens’ met prikkelende artikelen over ons streven naar perfectie. 

‘De Maakbare Mens’

Veel Nederlanders willen vandaag de dag volmaakt zijn. We streven naar een gezonde geest, vlekkeloos gedrag en een perfect lichaam. Dagelijks posten we collectief een ideaal beeld van onszelf op Facebook, maar kunnen we altijd blijven voldoen aan deze hoge eisen? Mensen die dat niet kunnen, vallen buiten de boot. De ‘onvolmaakten’ horen er niet bij, zijn gek, beperkt, eng, zielig of ziek. Maar om echt succesvol te zijn, denk aan kunstenaars en wetenschappers, moet je dan juist niet afwijken van de norm?

De Maakbare Mens - Dolhuys - Haarlem

Jezelf onder de loep nemen

Met een selfie neemt de bezoeker zijn eigen ‘maakbaarheid’ onder de loep. Hij ontmoet een breed scala aan bijzondere geesten, onder wie de succesvolle schrijfster Myrthe van de Meer, de kunstenaars Edvard Munch, Vincent van Gogh, Willem van Genk en Anton Heijboer. Aan de hand van kunstwerken, films en fotografie krijgt het publiek een kijkje in hun geest. In een audiovisuele presentatie, gebaseerd op citaten uit brieven van Munch en Van Gogh en beeldfragmenten uit hun werk, vertellen beide kunstenaars over het verband tussen hun gekte en hun kunstenaarschap. Van Gogh was enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Munch vond zichzelf niet gek, maar zag zijn angst als de basis voor zijn kunst.

De Maakbare Mens - Dolhuys - Haarlem
Museum Het Dolhuys, De Maakbare Mens

Internationale kunstenaars

Voor het eerst in Nederland toont het Dolhuys tekeningen en fotografie van de internationale kunstenaars Michelle Sank, Bryan Saunders en Suzan Aldworth, die laten zien hoe ver je kunt gaan in de perfectie van lichaam en geest. Sofie Knijff toont met indrukwekkende fotografie de schoonheid van mensen met een verstandelijke beperking. In samenwerking met het Liliane Fonds laten jonge, internationale talenten zien hoe zij geïnspireerd raken door hun beperking.

Laatste kans

De expositie, die is vormgegeven door het prestigieuze ontwerpbureau Kossmann.dejong, is nog te zien tot en met 2 april. Pak je kans en ga in de voorjaarsvakantie langs in het Dolhuys voor deze expositie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here