Schalkwijk is het grootste stadsdeel van Haarlem. Het heeft 4 wijken en 27 buurten. Veel mensen denken aan flats, woningen en scholen. Maar, er is meer en elke maand belicht HB een stukje natuur in Schalkwijk met een aantal mooie foto’s. Na het zien van deze foto’s wil je het liefst zo snel mogelijk je jas aantrekken, wandelschoenen aan om de mooiste natuurplekken in Schalkwijk zelf te ontdekken.

De Meerwijkplas

De voormalige Veenpolders

De Meerwijkplas ligt in Zuid-Schalkwijk en het is erg makkelijk te bereiken. Het heeft een oppervlakte van 37 hectare waarvan 9 hectare land en 28 hectare water. Je kan er heerlijk rond wandelen en fietsen. De Meerwijkplas is een voormalige zandwinlocatie. Het zand werd hier gewonnen voor de ophoging van de voormalige Veenpolders in Schalkwijk.

De Meerwijkplas

De Meerwijkplas: verrassend en veelzijdig natuurgebied

Elk seizoen ziet het gebied er anders uit en komen er andere gasten langs. Je kan rondom en in de Meerwijkplas verschillende (zeldzame) dieren en planten vinden, zoals de riethagen, poelen, bloemrijke graslanden en rietvelden.

De Meerwijkplas

Fauna

Naast het groen zijn er ook veel verschillende soorten vogels. Als je in de lucht kijkt, kun je elegante aalscholvers zien zweven en in het water zwemmen oeverzwaluwen. In de winter komen er andere vogels zoals de smienten, kuifeenden, tafeleenden en slobeenden. Tussen de uitgestrekte rietvelden kan je rietzangers vinden, roerdompers en tjiftjafs. Tot slot zwemmen er ook tal van vissen als baarsen, snoeken en karpers door het water. Kortom er is veel mooie natuur te zien in Schalkwijk.

De Meerwijkplas

Heb jij een mooie foto van een dier of plant die je daar hebt gezien? Laat hem zien in een reactie!.

Meer HB? Check hier het artikel Bekend maakt bemind met puppy Johan Cluijff.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here