Ken jij een bedrijf dat is opgericht voor er elektrisch licht bestond, voor de geboorte van Casanova en voor Nederland een koninkrijk werd? Nee? Dat wist je waarschijnlijk ook niet dat Haarlem de trotse huisvester is het 300 jaar oude De Onderlinge van 1719.

De Onderlinge van 1719 is de oudste levensverzekeringsmaatschappij van Nederland en zelfs van de westerse wereld! Het bedrijf is al sinds 1780 gehuisvest aan de Korte Begijnestraat 14-16 in de rosse buurt van Haarlem. José Groot is een van de directeuren. De eerste van twee vrouwen wiens naam gekalligrafeerd is op de eeuwenoude bestuursledenborden die in het historische pand aan de muur prijken. Ze vertelt ons meer over het ‘toen en nu’ van dit bijzondere bedrijf.

Eerst dienen en dan een potje Skat

“In 1719 werd het bedrijf opgericht als Begrafenis Bos De Vrijwillige Liefdebeurs, de eerste niet verplichte en algemeen toegankelijke begrafenisfonds van Nederland. Door deelname was ieder lid verzekerd van een vast bedrag bij overlijden om de kosten van de uitvaart te dekken. Een groep van ongeveer vijftien Haarlemmers meldde zich vrijwillig aan om de financiën en administratie van het fonds te beheren. Eeuwenlang kwamen zij elke vrijdagavond bij elkaar om te ‘dienen’, waarna de avond werd afgesloten met een drankje en een spelletje Skat (red. oud-Hollands kaartspel).”

Voorgevel van De Onderlinge van 1719 in Haarlem
De voorgevel van De Onderlinge van 1719 getuigt van een lange geschiedenis.

Dezelfde dienstverlening maar nu iets digitaler

Nu, 300 jaar later, heeft De Onderlinge van 1719 drie financiële crisissen, diverse valuta-wijzigingen (dukaten, daalders, florijnen, guldens en euro’s), honderden parlements- en wetswijzigingen, een aantal oorlogen en zelfs een cholera-epidemie overleefd. En de dienstverlening is, op wat gedigitaliseerde processen na, nog precies hetzelfde. Je vraagt de verzekering aan, betaalt je premie en bij overlijden krijgen je nabestaanden een bedrag uitgekeerd ten behoeve van de uitvaartkosten.

De Onderlinge van 1719 houdt van eenvoud

Daarom krijg je ook gewoon de directeur aan de telefoon als je belt met een vraag over je verzekering. José: “Onlangs belde een alleenstaande moeder. Ze maakte zich zorgen hoe het nu moest als ze zou komen te overlijden en haar dochter alleen achter zou blijven. Het was best een emotioneel gesprek. Ik ben dan heel blij dat ze niet eerst een kwartier naar een wachtmuziekje hoeft te luisteren en daarna nog twee keer doorverbonden wordt.”

Jakob van Keulen en José Groot van De Onderlinge van 1719
Jakob van Keulen en José Groot

Broeder voor het leven

Bij het gesprek met Haerlems Bodem schuift ook Jakob van Keulen aan. Tot een aantal jaar geleden was hij onderdeel van de grote raad van bestuur, maar die door een wijziging op het toezicht, is teruggebracht tot twee directeuren en drie commissarissen. “Broeder bij De Onderlinge ben je echter voor het leven. Ook al is onze functie nu veranderd en zijn we alleen nog behulpzaam bij de praktische klusjes die we doen voor de Maatschappij, het voelt als een familiebedrijf. De oudste nog actieve broeder is al sinds 1970 ‘in dienst’.

“We zitten nu zelfs op Instagram!”

José is zelf intussen ook al 23 jaar werkzaam bij De Onderlinge van 1719. “Toen ik hier begon werkten we nog met typemachines en stuurden we alles per post. Ik ben blij dat we inmiddels kunnen stellen dat we wel wat zijn gemoderniseerd. Onze website is vernieuwd en we zitten zelfs op Instagram. Toch is het juist onze geschiedenis en het feit dat we een klein en transparant bedrijf zijn gebleven, dat mensen aantrekt om lid te worden van onze onderlinge.”

Instagram van De Onderlinge van 1719
De oudste levensverzekeringsmaatschappij zit wel gewoon op Insta!

Uit in Haarlem

Het 300-jarig jubileum viert De Onderlinge niet alleen, maar met alle leden/verzekerden samen. Elk lid, oud of nieuw, wordt getrakteerd op een uitje in Haarlem met natuurlijk een bezoekje aan het prachtige oude pand van de maatschappij.

Wil je ook weten hoe het er daar uitziet? Neem een digitaal kijkje op de site.

Meer Haerlemse ondernemers? Check hier Bureau Roorda dat achter de NIX en BOB campagne zat.

Fotograaf: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here