Haarlemse theatermaker Steef de Jong maakt met zijn theatergezelschap Groots en Meeslepend grote stappen in zijn operette offensief. Op 1 oktober 2015 gaat zijn nieuwe voorstelling Straussvogel in premire, een live docurette over het leven van Johan Strauss. Deze docurette, een zelfverzonnen genre dat het midden houdt tussen documentaire en operette, dient als bewijs dat de operette de bron is van alles.

5 - fotograaf Tim Stet

Dat de tijd rijp is voor dit offensief blijkt uit de lovende reacties en recensies voor de eedere voorstelling LUDWIG. De Jong won met deze voorstelling De Mus, de prijs voor de beste Parade voorstelling van 2014. Daarnaast is hij met Groots en Meeslepend genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs van het Nederlands Theater Festival. In de nieuwe voorstelling Straussvogel staat de wals koning Johann Strauss jr. (1825-1899) centraal. Zijn geniale composities in driekwartsmaat kan iedereen moeiteloos mee neuriën. Met ‘An der schönen blauen Donau’ heeft hij zich onsterfelijk gemaakt.

Straussvogel_A5staand_fotograaf Tim Stet

Onder het motto “Strauss in the house” gaat De Jong op zoek naar het verhaal achter de Armin van Buuren van de 19e eeuw. Gewapend met een (zelfspelende) piano, videocamera’s en veel handgemaakte decors en rekwisieten brengt hij een visuele lofzang op dit hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. ‘Door middel van live projecties en het gebruik van een green screen maak ik een muziekfilm op toneel over een man die de meest levenslustige muziek ter wereld schreef, maar zelf misschien helemaal niet zo levenslustig was. Want achter deze vrolijke meezingers moet toch een groots drama schuil gaan? Of niet?’ aldus Steef de Jong.

Straussvogel gaat eind september in premiere in de Toneelschuur en speelt daar tot en met begin oktober. Daarna tourt het gezelschap door heel Nederland.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here