De Pletterij, gevestigd aan de Lange Herenvest, is een debat en cultuurcentrum. Dit houdt in dat er geregeld verschillende debatten worden georganiseerd en er actuele onderwerpen besproken worden. Dat is weer eens wat anders dan Comedy Central!

Naast het voeren van debatten worden vanuit de Pletterij ook films vertoond en live muziekavonden georganiseerd onder de naam Musica Globalista. Naast de Pletterij leent het pand zich ook voor andere zaken zoals een uitgebreide geluid- en filmstudio. Maar het gebouw huisvest ook tal van werk- en vergaderplekken.

Voorheen heette de Pletterij nog Mondiaal Centrum Haarlem, een naam die niet veel Haarlemmers kenden. Sinds de naamswijziging eind 2012 gaat het goed met de Pletterij. Dit was onder andere te merken bij het debat over de Schalm, daar er geen zitplaats meer vrij was.  “De oude naam had een jaren zeventig klank. De Pletterij klinkt misschien een beetje raar, maar is als nieuwe naam een schot in de roos geweest.” Aldus directeur Arno Duijvestijn.

Naast de naamswijziging heeft Arno plannen genoeg. “Aan de buitenkant van het gebouw moet meer zichtbaar zijn van wat er binnen gebeurt. Een caféachtige ruimte zou daar goed inpassen.” Hiermee hoopt hij dat Haarlemmers (lees: “jullie“) letterlijk en figuurlijk over de drempel stappen. Schuif eens aan bij een debat-avond of een muziekavond en denk out-of-the-box. Je kan ook aanschuiven bij een film.

pletterijfoto

De Pletterij vervult in Haarlem een unieke functie. Door de verschillende organisaties die in het pand van de Pletterij zijn gehuisvest, is er altijd een goede fundering. De vele, voornamelijk lokale, maatschappelijke organisaties en NGO’s die in het pand zijn gevestigd, geven de Pletterij een geheel eigen dynamiek. Dit omdat zij nieuwe en spannende ideeën inbrengen. Arno kan geen voorbeeld noemen, in Nederland, waar een centrum als de Pletterij te vinden is.

Het programma dat in 2012-2013 is gevuld met: spraakmakende debatten, (wereld)muziek, theater, literaire avonden en de Cinema Club, lokt steeds meer bezoekers. “De afgelopen twee maanden is het al een stuk of zes keer voorgekomen dat de zaal helemaal vol zat. Dat gebeurde vroeger misschien twee keer per jaar”, lacht Duivestein. “Vooral de ‘Debatten met de Raad’, die gaan over nog niet vastliggende onderwerpen, doen het ontzettend goed. De Pletterij blijkt ook beleidsinvloed te hebben. Tijdens het ‘Debat over Straatmuziek’, is door ons het ‘Utrechts vergunningensysteem’ onder de aandacht gebracht, en dat is door de gemeente Haarlem als voorstel overgenomen.”

Zo zie je, iedereen kan aanschuiven bij een debat en zijn mening laten horen. Misschien heeft jouw mening en commentaar wel zoveel net zoveel invloed, als de bovenstaande opmerking over het vergunningensysteem. Wij willen iedereen uitdagen om een keer langs de Pletterij te gaan. Kies een film, optreden of debat waar jij interesse in hebt en doe het. Je zal niet teleurgesteld worden!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here