Zeg je Haarlem, dan zeg je bloemenstad. Erwin en Merel hebben dit heel concreet gemaakt met De Plukweide. Dit initiatief langs het Spaarne in Schalkwijk biedt tijdens het bloeiseizoen van juni tot en met oktober maar liefst 40 tot 50 verschillende soorten plukbloemen. Haerlems Bodem was erg benieuwd naar het verhaal en de plek. Tijd voor een bezoek.

Plukweide
Erwin en Merel

Op een zonnige vrijdagochtend worden wij hartelijk ontvangen door Merel en Erwin in een oase van groen. Ze waren al druk bezig met het onderhoud van de Plukweide. De Plukweide is net een week open voor bezoekers om zijn of haar eigen bos bloemen te plukken, dus hier en daar lopen mensen met mandjes en scharen om zelf een bosje bij elkaar te plukken. Met recht een groene oase in onze bloemenstad Haarlem. 

Derde plukseizoen in de Plukweide

De Plukweide is sinds januari 2020 in handen van Erwin en Merel. Ze doen dit naast een ‘gewone’ baan. “Dit wordt ons derde plukseizoen” vertelt Merel. “Normaal is de Plukweide vanaf juni open, maar dit keer waren wij een weekje eerder open omdat de natuur al zo aan het bloeien is.” Erwin: “Maar dit is eigenlijk een fulltime baan. Beide zijn wij toch wel drie dagen per week hier bezig op de Plukweide, van water geven, plantjes in de grond zetten tot onkruid wieden. Maar dit is ook onze droom, dus wij vinden het heerlijk.”

Met vallen en opstaan

Erwin vertelt: “De afgelopen twee seizoenen hebben wij superveel geleerd. Wij hebben geen opleiding of cursus gedaan in bloementeelt maar zijn echt zelf aan de slag gegaan. We hebben bijvoorbeeld op de harde manier geleerd dat Dahlia’s niet in de stromende regen uit de grond moeten halen (in verband met schimmel als je ze niet droog opbergt). Of dat wij echt moeten wachten tot de nachtvorst voorbij is om de planten vanuit de kast in de grond te zetten.” Merel vervolgt: “Dat was soms best wel zuur, want dan is al je werk voor niets geweest omdat het bijvoorbeeld dood is gevroren. Maar de keerzijde is dat als iets lukt je enorme voldoening ervaart.”

Plukweide

Een half voetbalveld

Op de vraag hoe groot is de plukweide antwoord Erwin: “Ongeveer 4.000 vierkante meter, oftewel een half voetbalveld. Wij hebben de Plukweide opgedeeld in 70 bloembedden en in elk bloembed gaan zo’n 150 planten. De voorste bedden richting de Pipowagen zijn vaste planten, de rest zijn een of tweejarige bloeiers.” Merel vult aan: “En in totaal hebben wij tussen de 40 en 50 verschillende soorten plukbloemen”.

Plukweide

Onkruid

Het onderhouden doe Merel en Erwin zelf, maar op zaterdagochtend is een klein groepje vaste vrijwilligers die komen helpen met onkruid wieden. Erwin en Merel zeggen in koor: “Heel fijn is dat. Wij doen alles biologisch, dus het meeste onkruid moet er tussenuit gehaald worden om de planten te laten groeien.” Merel: “We laten sommig onkruid ook wel staan, want het helpt ook om de planten gezond te houden. Wij gebruiken dus geen pesticiden of andere gif. Zo kunnen de insecten ook goed leven” Erwin: “De zijkanten van De Plukweide laten we ook helemaal zijn gang gaan. Dat is echt natuur en daarmee ook een hulpmiddel om het ecosysteem hier zijn gang te laten gaan.”

Plukweide
Terwijl de Bronzen Venkel nog niet staat te bloeien kan je hem al wel plukken om te eten of voor de sier.

Augustus

De Plukweide lijkt misschien op het eerste oog heel erg groen met weinig bloemen, maar als je een rondje loopt zie je een grote variatie van bloemen. Natuurlijk zijn wij benieuwd naar de favoriete bloemen van de eigenaren. Merel: “Poeh, dat is lastig. Ik vind zoveel mooi en ik haal ook erg veel voldoening wanneer het zaaien van een plant is gelukt. Bijvoorbeeld Ridderspoor dit jaar, dat lukt niet helemaal, maar uiteindelijk hadden we toch hier bloemen van, dat vind ik dan zo tof! Maar als ik moet kiezen dan vind ik schermbloemen erg tof, zoals Witte Kant Dille en Bronze Venkel.” Erwin: “Voor mij is dat Bronzen Venkel en Engelwortel. Bronze Venkel is al aan het bloeien en je kan het zelfs eten.” 

Plukweide

Ook zelf plukken?

De Plukweide ligt aan de stadsrand van Haarlem, langs het Spaarne in Schalkwijk. De Plukweide bevindt zich in een openbare buurttuin, waar iedereen welkom is op zijn eigen tijdstip en is open van juni tot en met oktober van zonsopkomst tot zonsondergang. Je kan je bos bloemen contant op locatie betalen of door geld over te maken op de rekening van De Plukweide.

Foto’s: Stefan Witte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here