84 is het nieuwe album van De Raad van Toezicht

0
55

De Raad van Toezicht komt – nog geen anderhalf jaar na de release van het debuutalbum ‘De Raad’ – met een nieuw album. Vanaf 17 november kan het publiek live kennismaken met de tracks van het album ‘84’ tijdens een spetterend live optreden in Philharmonie Haarlem.

Funk en jazz blijven de basis
Het eerste album kreeg de titel ‘De Raad’, een verwijzing naar de naam van de twaalfkoppige band. Op het tweede album staat toezicht centraal in de vorm van ‘84’, een verwijzing naar de klassieker van George Orwell. Hun nieuwe plaat laat de groei horen die de band heeft doorgemaakt. De Raad van Toezicht heeft de tijd genomen om composities te laten rijpen en er is uitvoerig nagedacht over het optimaal benutten van de bezetting. Steeds meer elementen uit de popmuziek zijn verankerd binnen de muziek, echter blijven funk en jazz de basis.

“Ik heb het stuk geschreven met mijn opa in gedachten”

De verschillende componisten binnen de band hebben diverse invloeden ingebracht. Gitarist Philipp Ullrich (verantwoordelijk voor ‘Dwartdistle’, ‘Hamburq’ en ‘Colours’) is een sfeerbewuste muzikant en laat zich inspireren door gevoelens die momenten en plekken kunnen oproepen. De track ‘Hamburq’ is hier een goed voorbeeld van. Basgitarist Teun Creemers brengt met ‘Mirror’ een hommage aan zijn overleden opa. Hij vertelt: “Ik heb het stuk geschreven met hem in gedachten. Omdat hij erg van klassieke muziek hield, heb ik geprobeerd een cross-over tussen klassieke muziek, onze band en gastzanger Daniel Stoyanov te maken, op een manier die mijn opa mooi gevonden zou hebben.” Andere inspiraties zijn bijvoorbeeld het album ‘Laura Mvula with Metropole Orkest’ (voor ‘Mirror’) of de muziek van Salif Keita voor ‘Solarium’.

De Raad Van Toezicht
Bron:www.deraadvantoezicht.nl

De Raad in Philharmonie
Op zaterdag 17 november speelt De Raad in de Philharmonie. Tijdens de liveshow zullen nóg meer stijlelementen op een evenwichtige manier gecombineerd worden. Waar latin een prominent aandeel had op het debuutalbum heeft de zoektocht van de band nu geleid tot een stevige pop/rock- en elektronische noot. Verschillende wisselingen in de bezetting hebben geleid tot een geoliede machine. Met een blazerssectie, een scala aan toetsen, gitaren en een dubbele ritmesectie bewijst De Raad een live sensatie te zijn, zowel binnen het pop- als jazzcircuit.

De Raad van toezicht

De band brak door in 2016 en overtuigde op onder andere Music Meeting, Transition, So What’s next, North Sea Jazz en Noorderslag, en liet zien een live sensatie te zijn. Na deze doorbraak bracht de band in 2017 het debuutalbum ‘De Raad’ uit, tal van concerten volgden binnen zowel het jazz- als popcircuit. Het album was een doorslaand succes en kreeg toprecensies in onder andere Jazzism en 3voor12. De Raad van Toezicht werd opgepikt door De Wereld Draait Door, met een overdonderende performance als resultaat. Inmiddels is De Raad huisband tijdens jazz-items en zodoende regelmatig te gast bij DWDD.

De Raad van Toezicht live in Philharmonie Haarlem
Zaterdag 17 november 2018
Aanvang: 21.00 uur
Toegang: € 17,-  € 20,-
Meer informatie en kaartverkoop klik hier of hier www.deraadvantoezicht.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here