Een luie shopper? Ze bestaan, ik ben er ook zo een. Het komt mijn humeur niet ten goede als ik zigzaggend door Haarlem moet, om langs alle benodigde winkels te komen. Ik verafschuw de term ‘uit de route’. Een warenhuis is ook niet bepaald een optie. Veelal hebben producten het Ikea-syndroom; iedereen heeft het. Daarnaast komt de attitude van de meeste bezoekers je brein niet ten goede qua zen-gehalte. Maar, er is een oplossing. In ons Haarlem, in de Drossestraat, zit daar dan de Raaks Halle. De plek waar je alles, plus nog veel meer kan vinden. Je kan er koffie drinken, winkelen en zelfs kunst bekijken in de kelder.

Manusje van alles
Mik Schous is de naam van de jongeman die wij spreken. Schous, naar mijn idee bekend voor velen. De winkel voor al je gereedschap, ijzerwaren en tl-buizen. En ja, het is dezelfde familie. De winkels zitten in hetzelfde pand, maar zijn wel echt twee aparte bedrijven. Mik onttrekt zich van Schous en richt zich alleen op de Raaks Halle. Terwijl we met hem praten, wordt hij meerdere malen weggeroepen. Hij is druk en het bedrijf leunt duidelijk op hem.

Er zijn verschillende dingen geprobeerd met het pand. 1200 m2 is nu eenmaal groot en dus soms ook te groot. “In plaats van met de gedachtegang het aan één iemand te verhuren, ontstond bij mij het plan om er meerdere in te plaatsen.” Zo geschiede. Er zitten startende ondernemers in, maar ook al bestaande bedrijven. Deze kunnen hiermee een extra etalage creëren of webshops die hun producten ietwat tastbaarder willen overbrengen aan de consument. Van alles wat dus, en dat zie je ook in het verschil van producten. Afrikaanse maskers, bruidsjurken, vinyl, poppenhuizen, je kan het zo gek niet verzinnen.

raakshalle01

40 assortimenten
De winkeleigenaren worden gevraagd sowieso 1 dag in de week aanwezig te zijn. De gehele Raaks Halle hebben ook in principe geen personeel. De winkeleigenaren zijn dat op hun aanwezige dag. Dit betekent dus dat iedereen van alle winkeltjes wat moet afweten. Moeilijk? “Nee hoor.”, zegt Mik. “In het begin is het voor sommigen even wennen, aangezien je van veertig assortimenten iets moet afweten. Maar dat gaat vrij snel prima.” Slim, want het scheelt iedereen een hoop tijd en geld. Zo kunnen de ondernemers met een winkel of bedrijf elders hun tijd prima verdelen.

“Het loopt goed.”, vertelt Mik. “Ondernemers staan nu wel in de rij om hier te mogen staan. Natuurlijk heeft het even tijd gekost, qua bekendheid vergaren, maar ik kan nu kiezen uit belangstellenden.” Nu moet men niet denken dat je met je hele huisraad aan kan komen, alsof je een kraampje bij de IJ-hallen huurt. “Het is niet de bedoeling dat het als een leuke ruimte wordt gezien, waar iedereen ze leeggehaalde zolder kan uitstallen. Er moet zeker wel een bepaalde kwaliteit aan de producten zitten. Maar dat is ook goed, want dat biedt de gehele winkel een goed en serieus assortiment.” Het bij elkaar brengen van allerlei soorten productgroepen. Dat vindt Mik het interessante. “De grap is juist dat als je hier over een maand terugkomt, je weer drie andere winkeltjes ziet. Doe je het over een half jaar, de winkel zal compleet anders zijn.”

raakshalle03

Creatief
Het blijft niet alleen bij de winkel. Zoek de trap op, ga naar beneden en enter de Kunstkelder. De ruimte biedt plaats voor tien tot twintig kunstenaars. Er hangen verschillende werken, die er maximaal een maand mogen hangen. “Ik wil de variatie behouden. Mensen mogen wel langer hun werk ophangen, maar dan moet het de tweede maand wel andere kunst zijn.” En variatie is zeker te bespeuren. De ene wand heeft foto’s, de ander schilderijen. Hier ook ben je zo een uurtje zoet.

raakshalle06

Blijf het bij winkelen en kunst? Nope. Mik heeft ook nog even een sideproject opgezet; the Escape Room. Een ruimte die omgetoverd is tot een oude bunker. Je kan er met een groep in en vervolgens moet je samen eruit weten te komen. Dit door middel van het oplossen van opdrachten en allerlei raadsels. Bedrijfsuitje, vrijgezellenfeest, noem het maar op, met alles kan je er heen. Terwijl wij er zijn, is het nog in aanbouw en is Mik met een vriend nog druk bezig met het schilderen, klussen en het maken van geluidseffecten. Maar, ik kijk mijn ogen al uit.

Überhaupt in het gehele pand doe ik dit, aangezien er zoveel te vinden is. Die Mik, die doet het goed. Een bezige bij met heel veel dromen die hij tot werkelijkheid maakt. Even geen zin in shoppen, kunst of het ontsnappen uit een nucleaire bunker? Niet getreurd, de koffiehoek staat ook voor je klaar. “Dit moet ook een plek zijn waar mensen echt heengaan voor de koffie en met elkaar kunnen afspreken.” Wat ze allemaal nog meer te bieden hebben, het is teveel om op te noemen. Ga dus gauw langs en see for yourself.

Voor meer informatie over de winkels, kunst en de Escape Room, die nu inmiddels open is voor publiek, surf naar de site van de Raaks Halle.

www.raakshalle.nl

Openingstijden: Wo t/m Zo – 11.00 – 18.00

Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here