Stripboeken; bijna iedereen heeft er wel eens een in handen gehad. Of het nu een Donald Duck, een Suske & Wiske of een Asterix en Obelix was, een lekker weglezende strip heeft menige saaie autorit of regenachtige zondagmiddag een stuk dragelijker gemaakt. Maar waar veel mensen na de basisschool de strips laten voor wat ze zijn, is er een grote groep die van strips hun primaire hobby heeft gemaakt. Er is dan ook een gigantisch aanbod aan bijzondere strips die voor een groot deel terug te vinden is op de Haarlemse Stripdagen.

De echte verzamelaar zal hier zeker wel eens zijn geweest om op de ruilbeurs te zoeken naar die éne bijzondere uitgave van zijn favoriete serie of illustrator. Jong en (opvallend veel) oud was dit weekend te vinden op en rond de Grote Markt, gewapend met een wensenlijstje om hun collectie compleet te maken. We spraken een paar van hen om te vragen wat hen naar de stripdagen had gebracht en waar ze naar op zoek waren. 

Ronald (61) uit Alkmaar

“Ik ben gewoon lekker aan het rondsnuffelen. Ik heb natuurlijk een wensenlijstje, maar ik vind het ook leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Vandaag heb ik al 2 nieuwe uitgaven gevonden van series die ik volg. En een toffe poster. Bijzondere merchandise is namelijk ook leuk.”

Striptip: ‘Game Over’ van Midam en Adam. Dit is een strip waar elk verhaaltje maar 1 pagina beslaat. Het gaat over een mannetje dat een jonkvrouw moet redden maar dat gaat elke keer mis. Vandaar Game over.

Matt (23) en Janna (22) uit Canada

Ze zijn op vakantie in Nederland en kwamen per ongeluk op de stripdagen terecht. Jenna: “Ik heb door mijn vader wel een liefde voor strips meegekregen. Vooral de Marvel Comics. ‘Fantastic Four’ en ‘Spiderman’ enzo. Ik ben altijd op zoek naar edities waar dan de eerste verschijning van een villain (schurk) in zit. Bijvoorbeeld Venom of Gorr the God butcher.”

Matt: “We hebben nog niks gespot maar zelfs als we dat wel zouden doen zou het lastig zijn om zo’n comic een beetje netjes mee te nemen naar Canada. Maar we vinden het ook leuk om gewoon rond te kijken. Sommige cover art is echt geweldig.”

René (63) en Rick (28) uit Hoorn

Vader en zoon zijn druk aan het kijken in de bakken van een kraampje. Ze hebben allebei een lijstje. Rick: “Ik ben strips gaan lezen door mijn vader, maar ik lees wel echt andere series dan hij. Ik ben bijvoorbeeld gek op ‘De Blauwbloezen’ van Louis Salvérius en Raoul Cauvin. Het zijn leuke verhalen en mooie tekeningen.” René: “Ik lees graag de strips van ‘Kapitein Rob’. Dat is een van de eerste Nederlandse strips uit Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Bij het zoeken naar uitgaven die we graag willen hebben, letten we ook op de prijs. Het is leuk als je een koopje kan scoren.”

Olivier (32) uit Hoofddorp

“Een mooie vangst voor mij vandaag zou zijn de strip ‘Corto Maltese en de Ethiopiërs’ (van de Italiaan Hugo Pratt). Daar heb ik zelfs mijn scriptie over geschreven voor mijn studie Europese literatuur. Strips zijn daarnaast echt wel mijn primaire hobby. Ik ben ook bereid daar best wat geld aan uit te geven. Maar soms verkoop ik ook weer strips door en dan verdien ik er juist weer aan. Vandaag vond ik wel iets leuks trouwens. Deze strip die ‘Oliver en Peter’ heet en laat ik, Olivier, hier nu net vandaag zijn met Peter, mijn vader.”

Striptip: Staar je niet blind op één specifieke serie, maar ga vooral lekker zoeken. Kijk gewoon wat je aanspreekt. Zo ontdek je wat voor bijzondere strips er te vinden zijn. 

Raphael (37) uit Amsterdam

“Ik jaag vandaag een beetje op uitgaven van de serie ‘De IJsdemon’ van Jacques Tardi. Ik ben echt een verzamelaar van zijn werk. Hij is ook bekend van de Isabelle Avondrood-serie. Op zich zijn deze strips niet heel zeldzaam. Het is vooral de druk die de prijs bepaalt. Voor een bijzondere uitgave wil ik nog wel eens aardig wat geld uitgeven. De duurste strip die ik ooit heb gekocht was €250,- . Mijn vrouw spaart ook strips, maar dan weer hele andere dan ik. Thuis hebben we een grote boekenkast met aan de ene kant mijn strips en die van haar aan de andere kant.”

Striptip: ‘De Incal’ van Moebius en Jodorowsky. Deze strip is afgeleid van het verlaten filmproject Dune van Alejandro Jodorowsky en Jean Giraud uit het begin van de jaren zeventig.

Benieuwd wat je verder nog gemist hebt tijdens deze editie van de Haarlemse Stripdagen? Dit waren de must-sees.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here