Haarlem is een goede stad, omdat mensen die hier leven graag goed willen doen. Zo ook de Speelgoedbank Haarlem, een initiatief dat speelgoed inzamelt en beschikbaar maakt voor gezinnen (met kinderen) die onder de armoedegrens leven.

Wat doet de Speelgoedbank Haarlem precies?
De Speelgoedbank Haarlem zamelt speelgoed in voor gezinnen met kinderen die niet in staat zijn dit zelf te kopen. Dit gebeurt door middel van het inzamelen van “oud” speelgoed, dat geschikt is voor een nieuwe eigenaar. Bij de Speelgoedbank wordt al het speelgoed grondig schoongemaakt en opnieuw verpakt, zodat het er als nieuw uit ziet.

De Speelgoedbank biedt de gezinnen per maand een tegoedbon van €5,-. Hiermee kunnen ze zelf bepalen wat ze uitzoeken, maar ze kunnen ook sparen voor de wintermaanden. Naast deze gezinnen is de winkel ook geschikt voor de reguliere verkoop. Alle opbrengst van het speelgoed, wordt weer in de stichting gestoken om zo nog meer in de behoefte van de gezinnen en kinderen te voorzien. Dus voor iedereen die denkt dat de Speelgoedbank Haarlem, alleen voor gezinnen is die het ‘niet zo breed hebben’. Think again! Door hier een stuk speelgoed te kopen, steun je nog een goed doel ook!

Hoe is de Speelgoedbank Haarlem precies ontstaan?
Femke Jacob is de Speelgoedbank Haarlem begonnen, omdat zij geen speelgoed wilde weggooien dat de kinderen nog konden gebruiken. Vorig jaar december was er de ‘Sinterklaasbank’, maar zij namen geen speelgoed aan, alleen geld om zo nieuw speelgoed te kopen. Femke vond dat zonde en is toen gaan denken; “Mijn buurmeisje heeft er ook wat aan. Maar je gaat niet zomaar aanbellen en ze iets geven, om hun geen rot gevoel te geven.“ Daarom heeft ze toen besloten om het zelf te gaan doen. Sinds de opening op 24 april, was het eerste streven om 100 kinderen te bereiken in het eerste jaar. Momenteel zitten ze al op 105 kinderen en er is sindsdien nog geen dag geweest zonder de aanlevering van speelgoed! Er zijn meerdere Speelgoedbanken in Nederland. “Maar wij zijn de enige met een winkel”, glundert Femke.

Speelgoed-Bank-Trio

Hoe werkt het precies?
Andere Speelgoedbanken hebben meestal innamedagen en uitgiftedagen waarbij de kinderen kunnen kiezen uit 2 boeken en een spelletje in de maand. Femke wilde niet dat ze in een loods ergens spullen moesten halen, daarom krijgen de kinderen bij Speelgoedbank Haarlem een tegoedbon van €5,-. Zo kunnen ze sparen voor iets groter speelgoed of voor een verjaardag. Op deze manier, merken wij op, is het echt alsof ze aan het shoppen zijn.

De Speelgoedbank heeft een aantal verwijzers geselecteerd, dit zijn bijvoorbeeld de Voedselbank Haarlem en Schuldsanering, maar ook basisscholen. Hier kunnen gezinnen de eerste tegoedbon ontvangen en daarna terecht bij de Speelgoedbank Haarlem. Daarnaast zijn ze veel bij Kinderdagverblijven, Basisscholen en kleuterpartijtjes om de winkel te promoten. Ook kunnen kinderen bij de Speelgoedbank een feestje geven, dan gaan ze cupcakes bakken en versieren (tot 15 jaar). Ook kan je traktaties voor een kinderfeest bij de Speelgoedbank halen. Zo steun je ook een goed doel en het is voordelig.

Speelgoed-Bank-Mid

Wat kunnen wij in de toekomst verwachten van Haarlem?
De Speelgoedbank wil in de winter, per gezin, een kerstboom mee geven. De komende maanden staan dus in het teken van het vinden en aansporen van een tuincentrum, tot het doneren van een kerstboom. Ook probeert Femke bedrijven als de V&D te bereiken om bijvoorbeeld hun schoolcampus (van vorig jaar) te kunnen aanbieden. Want tot onze schrik blijken er genoeg kinderen te zijn die niet eens een rugtas hebben om mee naar school te gaan.

De Speelgoedbank is natuurlijk altijd opzoek naar steun van bedrijven, dit kan in de vorm van het innemen van speelgoed bij het bedrijf zelf. Of met het doneren van bruikbare (kinder)spullen en niet te vergeten de financiële donatie.

Tot slot wil de Speelgoedbank Haarlem graag naar een ander pand. Hierover vinden al onderhandelingen plaats. Dan willen ze graag uitbreiden met kinderkleding, dus wordt het de Speelgoed en Kinderkledingbank. De eerste in zijn soort, maar met dezelfde succesformule die nu gebruikt wordt.

Concluderend
Wij staan voor 100% achter dit goede doel. Wanneer kinderen de winkel binnenkomen is het echt een normale speelgoedwinkel. Vrolijk, kleurvol en spulletjes voor alle leeftijden. Er wordt hier alles aan gedaan om een positieve beleving te creëren voor gezinnen en kinderen. Dat is toch fantastisch?!

Omdat de Voedselbank is verdubbeld qua aanmeldingen en de feestdagen er ook aan komen, heeft de Speelgoedbank jullie nog harder nodig. Breng je oude, nog bruikbare, speelgoed langs bij de Speelgoedbank, Amsterdamstraat 66.

2 REACTIES

  1. Ik wat speelgoed voor de kids
    Kunnen jullie dit nog gebruiken?? Al kan het niet meer voor sint mischien wel voor onder de kerstboom?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here