Aanstaande vrijdag opent in de Koningsstraat ‘de Stemming’. Een nieuwe kroeg die een podium biedt voor nieuw talent, live muziek, DJ’s en comedy. Elke dag open, een borrel op vrijdagmiddag en ’s avonds de dansvloer op. Haerlems Bodem sprak de kersverse horeca ondernemers en vroeg ze naar het ontstaan van ‘de Stemming’.

Aan de buitenkant oogt het nog niet echt als een kroeg en aan de binnenkant zijn de muren nog kaal. Ook staan er nog bouwmaterialen om de laatste “dingetjes” af te werken. Niet onverwachts, zo in de laatste paar dagen voor de opening. Gelukkig doet de tap het en beide heren zijn, ondanks het harde werk van de afgelopen maanden, zeer relaxed. “Het is een hele klus geweest, die we grotendeels zelf gedaan hebben. Alleen dingen die we echt niet zelf konden, hebben we uitbesteed.” 

de-stemming-haarlem-haerlems-bodem3

Maarten en Wessel kennen elkaar vanuit Café Studio, waar de heren het klappen van de horeca-zweep hebben geleerd. Hier kregen ze veel vrijheid om zich het horeca-vak meester te maken. Maarten studeerde aan de hotelschool, maar  kwam erachter dat hij zijn bijbaantje in de kroeg leuker vond dan wat hij op school leerde. Wessel wist al vanaf zijn 20e dat hij eigen baas wilde worden, maar hoe dat precies vorm moest krijgen was nog niet aan de orde.

Zoals veel mooie plannen ontstond het idee voor ‘de Stemming’ in de kroeg. “Met een borrel na sluitingstijd kwamen we erachter dat we dezelfde ideeën en passie hebben.” Iets meer dan anderhalf jaar geleden namen de plannen concrete vormen aan en werd de knoop doorgehakt om van start te gaan. Met een bedrijfsplan van meer dan 40 pagina’s stapten ze naar de bank, die verrassend positief reageerde op het plan. Ook diverse bierbrouwerijen waren enthousiasts en zo waren deze belangrijke stappen snel geregeld.

Als je wilt ondernemen dan moet je het ook doen. “We zijn beide vrijgezel, nog jong, dus dit is de tijd om dit doen. We hebben een droom, maar het moet wel kloppen en je moet realistisch blijven.” Aan de crisis wordt niet gedacht en ze vinden het juist zonde dat mensen zich inhouden omdat dit niet de ‘goede tijd’ zou zijn. Aan alles blijkt dat de mannen zeer positief en relaxt zijn onder deze, toch wel grote, onderneming.

Koningstraat

Met de eigenaar van een ander pand in Haarlem kwamen de mannen er qua huurprijs niet uit. “Eigenlijk gelukkig maar, want nu hebben we een fantastische plek.” Via een bekende kwamen ze uit bij de Koningstraat 54, een locatie die direct aansprak. Het pand was onbemand waardoor er geen goodwill betaald hoefde te worden. Het geld dat hierdoor vrij kwam kon, en moest ook, geïnvesteerd worden in verbouwing van het pand. Een mooie registratie van de verbouwing is terug te vinden op de Facebook van ‘de Stemming’.

Het hele pand werd van top tot teen gestript, waarbij er voor genoeg verassingen gezorgd werd. Zo bleken elektriciteitsdraden op niets uit te komen en was er een niet-afgedopte rioolbuis die de kelder voorzag van zo’n 15 cm “stront en zeik”. Gelukkig waren er ook mooie verrassingen. In de hal werd een oude tegelmuur ontdekt, die was weggewerkt achter een gipsmuurtje. Deze werd in ere hersteld en vormt een mooi ontvangst. Ook een oud stuk hekwerk, dat in de voorgevel was verwerkt, werd gerecycled en siert nu de gehele lengte van de bar.

 “We hebben precies het pand zo kunnen bouwen,

zoals wij het wilden. Dat is gaaf.”

Zo is de bar hoger dan een gemiddelde bar en door ervaring met irritaties achter een bar wisten de mannen wel wat ze wilden. Alles is ruim en praktisch opgezet De verdere kleuren en details werden ter plekke verzonnen, maar vormen wel één geheel. Het wordt zelf omschreven als “art-nouveau meets rock ’n roll”. Hierbij is, momenteel, het meest opvallende detail de van trommels gemaakte lampen. Beide heren zijn het er over eens dat de aankleding in de loop van de tijd zich moet gaan vormen. De toiletten zijn wel zeer opvallend en het idee om er in de toekomst een ‘FEBO trek muur’ in te gaan verwerken spreekt zeer voor de creativiteit van deze ondernemers. “Maar dan geen snacks erin, maar bijvoorbeeld feesthoedjes of toeters. Zodat als mensen echt in “de Stemming” zijn, ze het voor één euro het nog leuker kunnen maken”

‘De Stemming’

Over de naam werd niet lang nagedacht. Een woordenboek-sessie, uiteraard in de kroeg, leverde in eerste instantie niets op.  Maar na een goed nachtje slapen was daar ‘de Stemming’. Een naam die veel mogelijkheden bleek te bieden. “We wilden echt iets Nederlands, makkelijk en vriendelijk. Moeders met kinderen moeten een kopje koffie kunnen drinken en dan niet het gevoel hebben dat ze in een club zitten. We wilden ook iets dat met muziek te maken had. Daarbij wilden we graag een naam die begon met ‘ST’, zoals veel goede horeca zaken in Haarlem: Stalker, Stiels, Storing…, een onderling geintje.” De naam werd onder bekenden goed ontvangen en bleek niet te flauw voor een kroeg.

Overigens is er geen haat en nijd met andere horeca zaken. “We zien ons meer als concullega’s dan als concurrenten. Alle verstandhoudingen zijn goed, we kennen elkaar en gaan prima met elkaar om. We willen geen kopie worden van een andere zaken en wijken daarom ook genoeg af van wat andere doen. We programmeren andere bands en DJ’s en we richten ons op Pop, Rock en Singer-Songwriters. Natuurlijk zullen mensen vergelijkingen trekken met andere tenten, maar dat is iets wat na verloop van tijd ook andersom zal gelden.”

de-stemming-haarlem-haerlems-bodem2

De Stemming wil een laagdrempelig en huiselijk gevoel neerzetten, een gevoel dat sommige Haarlemmers wellicht kennen van het oude Patronaat/Fietsfabriek. Elke vrijdag, zaterdag en zondag live muziek, maar ook gekke (verkleed) feestjes en DJ’s. “Er zal altijd wel iets leuks te doen zijn.” Overdag een kopje koffie en dan via de borrel in de middag, naar een feest in de avond. Over muziek overlast hoeft de buurt zich overigens geen zorgen te maken. Het pand is driedubbel geïsoleerd, een vereiste bij de verbouwing. De wanden zijn zo’n 50 centimeter dik en een geluidstechnicus heeft het geluid netjes afgesteld dat het overal evengoed overkomt.

Opening

De Stemming opent aanstaande vrijdag met een knallend openingsweekend! De eerste avond heeft een 80’s/90’s thema, verzorgt de band Ha Ha de muziek en aansluitend DJ Jimmy Duits. Op zaterdag is het podium voor Rilan & the Bombardiers. Grappig detail is dat ‘de Stemming’ voorheen de oefenruimte van Rilan (en band) was en deze dan ook menig mooie verhalen heeft over late-night oefensessies. Een mooier feestje kan het niet worden. Aansluitend draait DJ BO “echt van alles” aan elkaar en kunnen de voetjes van de vloer! Op zondag staat de SOG band geprogrammeerd en draait DJ A-Jay het weekend tot een einde.

Aanwinst

Haerlems Bodem is blij met de komst van ‘de Stemming’ en van mening dat er alle ruimte is voor een zaak als deze. Het enthousiasme van beide heren is aanstekelijk. Niet voor het geld, maar de passie voor horeca. Maarten en Wessel krijgen een kick van het enthousiasmeren en vermaken van mensen en dat is wat ze willen overbrengen. ‘De Stemming’ is ook een goede aanwinst voor de Koningsstraat, een straat die steeds aantrekkelijker en leuker wordt. Er gaat al jaren een buzz over, een tent waar je kan dansen (niet clubben, housen of raven) en zonder entree geld naar binnen kan. Met de komst van deze nieuwe kroeg worden de andere horeca van Haarlem dan ook weer even op scherp gezet. Niet dat we verwachten dat andere zaken hun deuren kunnen gaan sluiten, maar wel goed om te weten dat er twee oplettend ondernemers zijn die dit hebben opgepikt.

Haerlems Bodem wenst ‘de Stemming’ een mooi openingsweekend en alle verdere succes toe!

Meer info op: www.indestemming.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here